czwartek, 27 listopada 2014

Ciasto cytrynowo-limonkowe ( ciasto bezglutenowe)



2 ekologiczne cytryny ( kupiłam w Lidlu)

3 jaja

100 gram mielonych migdałów

50 gram mielonych orzechów nerkowca

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

2/3 szklanki xylitolu

4 duże łyżki mąki ryżowej z pełnoziarnistego  ryżu 

czekolada limonkowa do fontann
limonka - lub cukier puder

cukier - woda- do syropu - opcjonalnie



Ugotuj cytryny na miękko, odlej wodę, wystudź. Przekrój, wyjmuj pestki i zmiksuj na pure.
Jaja ubij z xylitolem, dodaj mielone orzechy i migdały oraz proszek do pieczenia. Dodaj mąkę ryżowe i zmiksowane cytryny.


Przelej masę do tortownicy ( 23 cm)  wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą kukurydzianą. Piecz w 180 stopniach 45 minut .

Po wystudzeniu polej rozpuszczoną czekoladą.

W rondlu ugotuj syrop  z cukrem i kilka minut gotuj w nim plasterki limonki.

Nie musisz polewać ciasta czekolada, wystarczy cukier puder. Ciasto jest wilgotne w środku, dla podkreślenia smaku zetrzyj skórkę z limonki i dodaj do ciasta, kiedy go wyrabiasz. Zamiast dekorować ją na wierzchu. 

W lecie będę podawał je z malinami i listkami mięty. 

30 komentarzy:

  1. Poproszę kawałeczek, tak pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja dla ludzi nietolerujących glutenu; ))

    OdpowiedzUsuń
  3. małe co nieco na osłodę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie cytrynowe ciasta, muszę je zrobić! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonałe!
    I ta cytrusowa nuta, idealna na chłody.

    OdpowiedzUsuń
  6. dla mnie idealne :) wspaniale się prezentuje :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. No niepowtarzalne, rewelacja, tym bardziej, że teraz przyglądam się bliżej ciastom bezglutenowym, ale co z tymi cytrynami, ugotować je w całości razem ze skórą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, całe zalej wodą pod przykryciem:)

      Usuń
  8. Wygląda mega apetycznie, ciekawa jestem jak by smakowało z pomarańczmi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rok temu na święta zrobiłam z pomarańczami. Też pyszne:)

      Usuń
  9. uwielbiam Twoje ciasta kochana! są nietuzinkowe i zawsze zaskakują:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Musiało pięknie pachnieć cytrusami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I kolejny bezglutenowy wypiek, który trafił w me gusta <3 Przepis ściągnę bo mam taką jedną osóbkę, która nie może glutenu :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię ciasta cytrynowe, ale zdecydowanie za rzadko je robię:) Pomysł, żeby zrobić je bez mąki jest świetny.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super ciacho! takie wilgotne!

    OdpowiedzUsuń
  14. dawno mnie tu nie było z braku czasu, a tu takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię ciasta w których wyczuwalny jest smak cytryny. Uwielbiam. Bardzo apetycznie wygląda Twoje ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smak i składniki zachęcają do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  17. mmmm... uwielbiam 'cytrynowce'! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. super! bardzo podoba mi się ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  19. Poproszę kawałek :) Rewelacyjne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto wygląda super i w składzie jest wszystko, co lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Po prostu muszę takie ciasto upiec!!! :-D

    OdpowiedzUsuń
  22. Patrząc na zdjęcia nie pomyślałabym, że nie zawiera mąki :P Wygląda przepysznie i patrząc na składniki takie właśnie jest ;)

    OdpowiedzUsuń