poniedziałek, 27 marca 2017

Przepis na kremowy hummus


Nie potrafię się mu oprzeć. Obieram łodygi selera naciowego i nakładam sobie sporą porcję kremowego hummusu z matowa oliwą.

ciecierzyca 1 słoik
cytryna 1 sztuka
oliwa z oliwek 2 łyżki
tahini pasta sezamowa 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki utartego kuminu
natka kolendry 1 garść

łodygi selera

Wykorzystałam ciecierzycę ze słoika. Kupuję ekologiczną. Całą zawartość słoika wraz z wodą przełożyłam do malaksera, dodałam: oliwę, ząbek czosnku, sól (uwaga ciecierzyca jest już słona), czosnek,  sok z połówki cytryny i łyżkę tahiny. Zmiksowałam na krem. Doprawiłam kuminem. Następnie dodałam jeszcze sok z drugiej połówki. Posypałam kolendrą.

9 komentarzy:

  1. mogę się dosiąść ze swoimi łodygami selera? mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny pyszny pomysł:)miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też bym się nie oparła takim pysznościom :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy też hummus jeść ze świeżą sałatą <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio zajadam się humusem, to chyba czas, by zrobić go własnoręcznie :)

    OdpowiedzUsuń