Kiedy słyszysz dzwonek do drzwi, patrzysz przez wizjer " Goście!!!" A tu nie ma nic słodkiego. Ratunku!
Masz wyjście Mini szarlotki z ciasta francuskiego. Dobrze wiemy, że można kupić ciasto francuskie i przechowywać w lodówce ok. miesiąca. Jabłka także się znajdą. Jeśli nie, ja miałam dziś pomysł włożyć do środka morele. Bo akurat jeszcze sezon.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (poszukaj tego, który w składzie zawiera masło)
2 jabłka
przyprawy do szarlotki
forma do muffin
cukier trzcinowy
1. Wykrój z ciasta francuskiego kwadraty. Włóż do muffinowej formy, dodaj jabłka pokrojone w grubą kostkę i doprawione przyprawami.
2. Piecz w temperaturze 200 st.C 20 minut.
Do tego lody jakie znajdziecie w lodówce lub bita śmietana posypana cynamonem.
Ciasto francuskie jest wręcz niezastąpione, kiedy w progu stoją goście. :) Znam to. :)
OdpowiedzUsuńWidziałam też kruche ciasto "gotowe".
Usuń