czwartek, 10 lipca 2014

Papryka faszerowana quinoa i szpinakiem


Danie w sumie całoroczne, ale ja kupiłam dziś szpinak taki w "sam raz".
Rozkoszowałam się wymywając pasek ze strzałkowatych liści. Aż chrupały.


2 duże czerwone papryki
1/3 paczki quinoa
sól, pieprz
liście szpinaku
pieczarka portobello  - duża
2 ząbki czosnku
oliwa




Z papryk usuwam gniazda nasienne, blanszuję we wrzątku ok 5 minut. Wyjmuję i studzę.
W garnku gotuję quinoa z niewielką ilością soli ok 20 minut. Odcedzam na sicie.
Rozgrzewam olej na patelni, dodaję wyciśnięty czosnek i pokrojone pieczarki. Po kilku minutach duszenia dodaję liście szpinaku. Na koniec wrzucam komosę i doprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Nadziewam papryki. Na dno małej formy wylewam oliwę i układam papryki. Przykrywam folią aluminiową. Całość zapiekam w 200 stopniach ok 20- 30 minut.

30 komentarzy:

  1. luuubię takie połączenia! :)
    Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda strasznie apetycznie! :) Mam w domu quinoa ale jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę tej komosy spróbować w końcu, bo ta papryka taak ładnie wygląda<3

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie:) muszę w końcu wypróbować quinoa

    OdpowiedzUsuń
  5. jak dla mnie- totalna bomba! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem ciekawa quinoa, jak smakuje :) Wygląda to bosko!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda :) uwielbiam szpinak i lubię guinoa...zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, uwielbiam takie połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Co za cudeńka! Nigdy nie jadłam. Ale zapamiętam i w wolnej chwili wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. faszerowane warzywa najczęściej przygotowuję właśnie w lato :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam papryki faszerowane :) przepysznie się u ciebie prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niezwykle apetyczne i ciekawe. Zdjęcia tak sugestywne,że aż chce się sięgnąć i dotknąć.

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetnie nafaszerowana, lubię i to bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super pomysł, wygląda świetnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo zachęcająco się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  17. Quinoa- nie raz chciałam spróbować, w końcu jest pretekst :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam. Wypchana jak się patrzy pięknie i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny obiad. Quinoa ? Już dawno się do niej przymierzam ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ciekawi mnie ta quinoa... pysznie się prezentuje w towarzystwie papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Quinoa i szpinak <3 Uwielbiam to połączenie !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Lubię faszerowaną paprykę, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo lubię!
    Możliwości nadzienia jest nieskończona ilość.
    Twoja wersja bardzo smakowita.

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny pomysł na farsz. Muszę spróbować. Zawsze to jakaś odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam nadziewać papryki. Tym bardziej chętnie skosztuję Twojej wersji:-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Zainspirowałaś moją wiecznie chorą na papryki mamuśkę! :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Oj papryka faszerowana jest wspaniała!

    OdpowiedzUsuń