To bardzo szybki obiad! Przywiozłam z wakacji z Sycylii sporo różnych produktów min pistacje. Wykorzystałam je do pieczonego na chrupko łososia. Warto zaopatrzyć się w te orzeszki. Są smaczne, mają mnóstwo wartości odżywczych.
SKŁADNIKI:
4 porcje łososia
skórka z cytryny
sól
mielone pistacje (drobno posiekane)
oliwa
awokado
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik na 180 st. C
Zetrzeć skórkę z cytryny i posyp mięso ryby, doprawić ją z obu stron solą.
Następnie wierzch ryby otocz w zmielonych, posiekanych pistacjach. Rybę połóż na pergaminie wysmarowanym odrobiną oliwy i piecz 15 -20 minut.
Podawaj z risotto lub z ryż cytrynowy i awokado 🥑.
Ta skorupka z pistacji musi być przepyszna! Wszystko idealnie się tu łączy :)
OdpowiedzUsuńPistacje! Z łososiem to musi dobrze smakować :) A likieru to jestem ciekawa ;)
OdpowiedzUsuńbędzie przepis na niego;)
Usuńgenialny łosoś!:) ale chrupki i boski w smaku musi być :)
OdpowiedzUsuńTa pistacjowa skorupka wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Musi być bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńZ pistacjami??? Rewelacja :)!
OdpowiedzUsuńŁosoś i pistacje to musi być pyszne połączenie :) a po obiadku łyk likierku :)
OdpowiedzUsuńBardzo intrygujące połączenie ! Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła, uwielbiam łososia :))
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ten łosoś! Pistacjowo widzę u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam łososia w orzechowej skorupce, ale z pistacjami musiał smakować bosko:-) I jak kolorystycznie pięknie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Orzechy mogę we wszelkich konfiguracjach, rybę z orzechową panierką robiłam, ale nie stosowałam moich ulubionych pistacji. Bardzo podoba mi się ten pomysł!
OdpowiedzUsuńO tak, zjadłabym jutro taką smaczną rybkę !
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie panierki ! ;) A na łososia już od dawna mam ochotę ! Świetny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Nie jadłam jeszcze ryby z pistacjami :-)
OdpowiedzUsuńWygląda zacnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia praktycznie w każdej postaci, ale w panierce z pistacji jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę spróbować, tylko gdzie kupić nie solone pistacje?
OdpowiedzUsuńMarzenko są w sklepach internetowych.
Usuń