środa, 20 czerwca 2012

Ryż cytrynowy



Składniki:

250g ryżu na risotto
łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka kurkumy lub szafran 
1 cytryna niepryskana
½ l bulionu


Ryż cytrynowy




Przygotowanie:

1 Z umytej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

2 W rondlu rozgrzej olej (dla rozpustnych łyżkę masła) wrzuć ryż.

3  Dodaj łyżeczkę  kurkumy ,wymieszaj. Zamiast kurkumy można dodać nitki szafranu.

4 Dodaj sok z cytryny, a następnie bulion. Wymieszaj.

5. Wolno gotuj ciągle mieszając. Kiedy zauważysz, że woda zbyt odparowała uzupełnij z czajnika wrzącą wodą. Po 20 minutach ryż powinien być gotowy. 

Wyłóż na miseczkę i udekoruj skórką z cytryny i dostępnymi ziołami. Ja uwielbiam kolendrę. 

2 komentarze: