piątek, 25 lipca 2014

Likier pistacjowy


 Likier widoczny na zdjęciu jest kupiony. Ale możemy go zrobić samodzielnie:)
Migdałowy też. Przepis poniżej. Postępowanie będzie takie same w obu przypadkach. 
I jak naleci nas ochota na polanie lodów właśnie takim likierem mamy jak znalazł.
Likier to napój alkoholowy wysokoprocentowy od 26% - 45 %


SKŁADNIKI:

100 g pistacji naturalnych niesolonych 
500 ml spirytusu (tak mówi włoski przepis ) lub 250 ml spirytusu i 250 ml wódki
500 ml śmietanki
500 g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii




PRZYGOTOWANIE:

W gorącej  wodzie obgotować lekko pistacje, odcedzić i obrać ze skórki. Osuszyć. Wrzucić do blendera i zmiksować z niewielką ilością cukru.  Przełożyć pastę do słoja  i zalać alkoholem. Słoik odstaw na tydzień w ciemne miejsce gdzie światło nie ma dostępu.
Po tygodniu. Wlać do rondla śmietankę z cukrem i doprowadzić do wrzenia, mieszając aby cukier dobrze się rozpuścił. Dodać ekstrakt waniliowy i  następnie ostudzić.
Do wystudzonej śmietanki wlać alkohol z pistacjami i wymieszać wszystko razem. Rozlewać do ładnych butelek.




Nalewki i wina domowe II edycja

43 komentarze:

  1. Matko! ależ to musi mieć smak!!! koniecznie trzeba zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, obłędny smak! Rewelacja jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis, chyba wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurczę, musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Jestem ciekaw tego smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lody śmietankowe polane takim likierem... obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o jezus... o jezus... chceeee!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba zaraz zrobię !!! Kusisz...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest wspaniały, jeśli lubisz taką konsystencje, ja szaleję za kawowymi, czekoladowymi , więc ten jest u mnie number one;)

      Usuń
  9. oj to musi byc genialne!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. No powiem Ci, że zachęciłaś mnie do zrobienia takiego likieru. Zwłaszcza ten pistacjowy przypadł mi do gustu;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm, taki pistacjowy likier to musi być czysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja jakoś bardziej mam ochote na migdałowy jak już. ale mysle ze obydwa bylyby pyszne :)

    Zapraszam do siebie! Za każdą obserwacje odwdzięczam się obserwacją! :)
    http://gabrielakugla.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja będę odwiedzać, już jestem obserwatorem:)

      Usuń
  13. mniam! jestem totalnie ciekawa smaku!

    OdpowiedzUsuń
  14. o mniaaam, musi być wspaniały! uwielbiam pistacje, za likierami też przepadam, więc wyczuwam niebo w gębie :3
    pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Ojej, no kusisz strasznie! Chyba zrobię sobie kiedyś!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zawsze kupuję go na Sycylii!
    I tam smakuje najlepiej. Domowego nigdy nie robiłam,czas spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapowiada się pysznie. Lody z takim likierem to bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten likier musi cudownie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeszcze takiego nie próbowałam, ale wyobrażam sobie jego smak. Napewno jest boski! I właśnie do zimnych lodów idealny mmm... ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniały, dałabym się za niego pokroić. Kocham pistacje <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Hehe będę robić alkohol ;] dziękuję, dziękuję za ten przepis:)

    Pozdrowienia ciepłe:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale narobiłaś mi smaku na taki likier. Ummm. Na razie cieszę oczy tym widokiem, ale jak zrobię to będę smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudny ten likier :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Boski! Jestem bardzo ciekawa smaku.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  25. też jestem ciekawa jak smakuje...
    chyba dołączy do mojej nalewkowej kolekcji :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Można użyc wodki bo nie mam dostepu do spirytusu w uk :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam,
    Robię likier według przepisu, tydzień temu zalałam pastę pistacjową spirytusem. Spirytus się zabarwił, a na dnie jest osad z pistacji. Czy w następnym kroku mam używać jedynie zabarwionego spirytusu, czy również zmiksowanych pistacji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, po połączeniu wszystkiego wygląda to dobrze, smakuje świetnie, jednak następnym razem spróbuję przygotować to na bazie wódki jak sugerowałaś w którymś z komentarzy - likier na spirytusie jest bardzo mocny.

      Usuń
    2. Kasiu cieszę się ze spróbowałaś zmierzyć sie z przepisem :)

      Usuń
  28. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  29. Wyborne,we Włoszech kupiłem to w sklepie ale jak się zrobi to samemu to lepiej smakuje,dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy można dodać więcej pistacji?

    OdpowiedzUsuń