piątek, 8 września 2017

Sos z maślaków z penne


Uwielbiam grzyby. Dostałam dziś maślaki. Babcia moja mówiła, że to najlepsze grzyby.
I są!

czas przygotowania: 20 minut

Dziś zrobiłam z nich sos z penne.

maślaki
2 łyżki masła bez laktozy lub zwykłego
sól i pieprz do smaku
biała spora cebula
parmezan
pietruszka

penne ( u mnie kukurydziane)

Zdejmij z grzybów śluzowatą skórkę. Cebulę zeszklij na maśle dodaj pocięte w paski grzyby, dodaj sól i pieprz. Duś, aż grzyby będą miękkie. Ugotuj makaron, swój ulubiony. Odcedź.
Wyłóż na talerz dodaj grzyby, zetrzyj parmezan i posyp natką














Z maślakami można zrobić jajecznicę.

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubimy maślaki :D Takie danie to dopiero pychotka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadła. Lubię grzyby, ale niestety nie mam prawie możliwości ich zbierania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności, nie pogardziłabym :)
    W wolniej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie ostatnio też grzybowo....

    OdpowiedzUsuń