piątek, 5 czerwca 2015

Rabarbarowe ciasto bezglutenowe


 Myśałam, że ciastao bezglutenowe z rabarbarem sie nie uda. Udało sie i to jak.


Składniki:

szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mąki ryżowej
6 jaj
laska wanilii
1/2 szklanki ksylitolu lub cukru lub cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
duże opakowanie jogurtu Zott lub 2 małe
cukier puder do posypki

3 łodygi rabarbaru
duża tortownica


Rabarbar obrać i pokroić. Dosypać łyżkę cukru, odstawić. Oddzielić zółtka od białek. Białka ubić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Dodać jogurt. Do masy dodawać na przemian mąkę i łyżkę piany. ( Ja mąki zmieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam). Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, na wierzch układając rabarbar. Piec w 180 ok 50-60 minut.

36 komentarzy:

  1. I to jak się jeszcze udało! Wygląda na super delikatne i mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne! Świetnie wygląda. Bardzo lubię wypieki z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciacho! :) muszę też jakieś zrobić z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakowicie wygląda :D Teraz najlepszy czas na takie ciacha :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciacho zrobiłaś. Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto zdecydowanie się udało! Wygląda na mięciutkie i bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki Ci za to ciasto. Zapiszę sobie i koniecznie zrobię jeszcze w tym rabarbarowym sezonie!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy jeszcze nie jadłam bezglutenowego wypieku :) Ciekawi!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda zachęcająco. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe ciasto, skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda jak wypiek na zwykłej mące, wspaniałe ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  12. Do zjedzenia takiego ciasta nie trzeba długo namawiać. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pieknie wygląda i pewnie też tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie i prosto, takie ciasta są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Boże rabarbar za chwilę się skończy, a ja jeszcze nic z nim nie zrobiłam :o A ciasto pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak na bezglutenowe wygląda cudnie i puszyscie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda cudownie to ciasto, o smaku nie wspomnę, bo wiadomo, że wszystko co z rabarbarem jest pyszne ;D

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacyjnie wygląda i pysznie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakie świetne ciasto, piękne ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda idealnie! jak maślane ciasto z owocami.. to idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękne i pyszne ciacho! Poproszę dużą porcję ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. koniecznie wypróbuję, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  23. bardzo lubię ciasta z rabarbarem :) wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam ciasta z rabarbarem ;) I podoba mi się użycie mąk bezglutenowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam ciasta z rabarbarem ;) I podoba mi się użycie mąk bezglutenowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bezcenny i pyszny przepis dla chorych na celiakię. Już podaję link w rodzinie i dalej.

    OdpowiedzUsuń
  27. Ładnie wyrosło,a smakuje pewnie niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Chętnie wprosiłabym się na kawałeczek. Teraz letnią porą to idealny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  29. na pewno wykorzystam ten przepis!: )

    OdpowiedzUsuń
  30. super! cos dla mnie, bo na gluten mam uczulenie:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Mam małe doświadczenie z kuchnią bezglutenową, a z pewnych względów muszę jej stawić czoła. Ciasto wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Mam małe doświadczenie z kuchnią bezglutenową, a z pewnych względów muszę jej stawić czoła. Ciasto wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń