poniedziałek, 16 lipca 2018

Ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi


Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi. 

Składniki:

2 marchewki starte na małych oczkach
1,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
4 duże jaja w pokojowej temperaturze
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki cukru trzcinowego lub miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
aromat pomarańczowy naturalny lub skórka z ekologicznej pomarańczy
1 łyżka inuliny ( opcjonalnie)
60 ml oleju

Przygotowanie:
Jaja ubić z miodem, dodać mielone orzechy, przesianą  mąkę i resztę składników suchych. Na koniec dodać marchewkę i wymieszać już łyżką.
Przelać do tortownicy. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.


Krem:

2 opakowania serka mascarpone lub jedno duże
łyżka syropu z agawy lub syrop klonowy
kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżeczka skórki z ekologicznej pomarańczy
Wymieszać razem na gładki krem.

Przeciąć wypieczone ciasto na 2 warstwy. Każdą  posmarować  kremem. Na wierzchu posypać kakao.





7 komentarzy:

  1. Bardzo lubimy ciasta z dodatkiem warzyw :D Z marchewką na pewno jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto marchewkowe :) To wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto marchewkowe jest przepyszne! Zdjęcia super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda naprawdę rewelacyjnie☺

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię ciasto marchewkowe. Apetyczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda mega apetycznie ❤ ❤❤

    OdpowiedzUsuń