Z podanej ilości wyszło 6 placków.
Składniki
Placki:
ziemniaki mączyste 500 g
2 jaja
cebula
2 łyżki mąki orkiszowej
sól i pieprz
250 g kurek
100 g boczku surowego wędzonego pokrojonego w kostkę
cebula czosnek
olej rzepakowy
sól
koperek
natka z pietruszki
kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki i zetrzyj na średnich oczkach. Przełóż na durszlak aby odsączyć z nadmiaru wody. Zetrzyj cebulę i odstaw na bok. Do odsączonych ziemniaków dodaj krochmal, który utworzył się na dnie garnka do którego odsączała się woda z ziemniaków. Wbij jaja, dodaj mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj. Smaż rumiane placki na dobrze rozgrzanym oleju.
Na drugiej patelni zrumień boczek z łyżką oleju, posiekaj cebulę w kostkę razem z czosnkiem, podsmaż chwilkę aż się zeszkli. Na koniec dodaj umyte kurki. Duś kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba, gdyż boczek jest słony. Posyp sporą ilością natki i kopru. Podawaj na talerzach z kleksem kwaśnej śmietany (my jedliśmy z jogurtem).
Ale wypas takie placki! Porządnie można się nimi najeść :D
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja placki ziemniaczne przeważnie posypane cukrem jem ,ale takich chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńpycha! takie placki kojarzą mi się z czasem spędzonym u ciotki na wsi <3
OdpowiedzUsuń