sobota, 25 sierpnia 2018

Placki ziemniaczane z kurkami i boczkiem z kwaśną śmietaną.

Dziś u mnie atmosfera karczmiana. Skwierczące skwarki z boczku z kurkami i placki ziemniaczana.

Z podanej ilości wyszło 6 placków.

Składniki

Placki:
ziemniaki mączyste 500 gram
2 jaja
cebula
2 łyżki mąki orkiszowej
sól i pieprz


250 gram kurek
100 gram boczku surowego wędzonego pokrojonego w kostkę
cebula czosnek
olej rzepakowy
sól
koperek
natka z pietruszki
kwaśna śmietana

Obrane ziemniaki i zetrzyj na średnich oczkach.  Przełóż na durszlak aby odsączyć z nadmiaru wody. Zetrzyj cebulę i odstaw na bok. Do odsączonych ziemniaków dodaj krochmal, który utworzył się na dnie garnka do którego odsączała się woda z ziemniaków. Wbij jaja, dodaj mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj. Smaż rumiane placki na dobrze rozgrzanym oleju.

Na drugiej  patelni  zrumień boczek z łyżką oleju, posiekaj cebulę w kostkę razem z czosnkiem, podsmaż chwilkę aż się zeszkli. Na koniec dodaj umyte kurki. Duś kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba, gdyż boczek jest słony. Posyp sporą ilością natki i kopru. Podawaj na talerzach z kleksem kwaśnej śmietany ( my jedliśmy z jogurtem). Warzywa psiankowate 2018

4 komentarze:

  1. Ale wypas takie placki! Porządnie można się nimi najeść :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ja placki ziemniaczne przeważnie posypane cukrem jem ,ale takich chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha! takie placki kojarzą mi się z czasem spędzonym u ciotki na wsi <3

    OdpowiedzUsuń