środa, 11 stycznia 2017

Gofry z ciasta bananowego bezglutenowe

Z dojrzałego banana, kilku łyżek mąk ( u mnie owsiana, gryczana i kukurydziana) jaja, proszku do pieczenia i mleka roślinnego zrobicie pyszne śniadanie. Zresztą, kto powiedział, że gofry mają być na śniadanie!
Dodajcie mąkę taką jaką macie  (lubicie).

Ciasto:

 po 3 łyżki różnych mąk (gryczana, kukurydziana i owsiana)
1 łyżka cukru trzcinowego (ksylitol)
jajo
szklanka mleka (u mnie sojowe)
1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dojrzały banan
olej do smarowania gofrownicy

Banana rozcieram łuczkiem do ziemniaków, dodaję kolejne składniki, mieszam.  Ciasto musi być dosyć gęste.

Piekę w gofrownicy, aż będą rumiane.

Z podanej ilości składników wyszło mi 6 sztuk. Moja gofrownica jest dość duża.

22 komentarze:

  1. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam gofry, choć gofrownica stoi i czeka:) Bananowe na pewno by mi posmakowały

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja wciąż nie mam gofrownicy :( Tyle mnie omija!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich gofrów bym sobie nie odmówiła!
    Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  4. o nie.. o nie.. mniam! Takie pyszności.. <3 chyba zrobię je zaraz jak dorwę gofrownicę w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma to jak domowe gofry! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z ciasta bananowego? O mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawy ten Twój przepis, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł na wykorzystanie bananów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki bananowi takie gofry są fajnie spieczone i idealnie słodkie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Poproszę o ...3 gofry, wyglądają tak smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis! W końcu zdrowe gofry, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak bananowe to biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wyglądają! Ach, kiedy ja w końcu dorwę gofrownicę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja podobne robiłam niedawno, tyle że bez cynamonu. Jeszcze z mojego dezal'a takie chrupiące wychodzą. Pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja gofrownica niestety nie radzi sobie z większością ciast na gofry i kończy się to czyszczeniem z ciasta, którego nie znoszę :( Ale kiedy zmienię na nową to na pewno spróbuję i takiej bananowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygladaja bardzo smakowicie i mysle ze sa super w smaku Wszystko co domowe jest na wygranej pozycji Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowne, rumiane gofry. Oj, dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  18. oo bardzo fajne,coś innego,u mnie wszyscy bardzo lubią gofry

    OdpowiedzUsuń
  19. Placuszki, ciasto bananowe próbowałam, ale nie gofry ! Pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń