wtorek, 14 lutego 2017

Mini bezy z marakują

  • Na 6 sztuk: 
  • białka 3 sztuki 
  •  6 łyżek cukru drobnego/ ksylitol
  • mąka ziemniaczana 2 łyżeczki 
  • ocet jabłkowy 1 łyżeczka 
  • marakuja 3 sztuki

  • Ubić białka na sztywno, dodawać po łyżce cukru drobnego do momentu skończenia cukru. Dodać mąkę i ocet. Z podanych składników uformować 6 sztuk małych bez. Nagrzać piekarnik na 140 stopni. Po 30 minutach zmniejszyć do 100 stopni i suszyć jeszcze ok 2 godzin. Podawać z bitą śmietaną i marakują. 

12 komentarzy:

  1. Jaaa!ale ekstra pomysł! Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcę taką jedną natychmiast! Beza wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj chyba beza króluje :-) Pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny pomysł! Idealny na Walętynki 😜

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam marakuji, a w takiej opcji chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż chce się cytrusów. A w towarzystwie słodkiej bezy to połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  7. idealne na wczorajsze walentynki :) choć ja i dziś chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. niestety nie przepadam za bezą :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś widziałam, jak robi je w programie Martha Stewart.
    Twoje wygladają mistrzowsko! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam marakuje i takie kwaśniejsze muszą fajnie przełamywać słodkość bezy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marakuję uwielbiam i trochę żałuję, że tak trudno ją kupić :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Z marakują musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń