poniedziałek, 3 grudnia 2012

Śledź z suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami


Moja propozycja na świątecznego śledzia po włosku. Włoskie dodatki pasują do naszego przyjaciela z Bałtyku.


300 gram solonego śledzia
100 ml białego octu winnego
suszone pomidory w zalewie z oliwy
oliwa z oliwek ok 100 ml
puszka czarnych oliwek
suszona bazylia 



Śledzie namocz w wodzie na ok 2 godziny. Potem dobrze je osusz. Potnij w małe kawałeczki. i zanurz w winnym occie na ok godzinę. Wyjmij do naczynia w którym będą się przegryzały.  Pomidory posiekaj najdrobniej jak się da, wsyp do nich suszoną bazylię. Wymieszaj.Nasmaruj papką śledzie.Polej oliwą a na wierzch posyp oliwkami.


Najlepsze na następny dzień. Podawaj z grzankami polanymi oliwą.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa wersja śledzia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Na prawdę warto. Smak mnie zaskoczył pozytywnie, są pyszne:)

      Usuń
  3. śledź jest pyszny, i zdrowy. tak pięknie podany prosto na świąteczny stół!
    Zapraszam śledzika do mojej akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zdrowe-swieta-boze-narodzenie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń