Świątecznego śledzia zrobiłam po włosku. Włoskie dodatki świetnie pasują do naszego śledzia bałtyckiego. Składniki: |
300 g solonego śledzia
100 ml białego octu winnego
kilka sztuk suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
oliwa z oliwek ok. 100 ml
puszka czarnych oliwek
suszona bazylia i oregano do smaku
suszona bazylia i oregano do smaku
Przygotowanie:
Śledzie namocz w wodzie na ok. 2 godziny. Potem dobrze je osusz. Potnij w małe kawałki i skrop winnym octem. Suszone pomidory posiekaj najdrobniej jak się da, wsyp do nich suszoną bazylię i oregano oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, wlej oliwę i wymieszaj nastepnie dodaj śledzieą a na wierzch rozłóż drobno pokrojone oliwki.
Najlepsze na następny dzień. Podawaj z grzankami polanymi oliwą.
Bardzo ciekawa wersja śledzia :)
OdpowiedzUsuńWarte spróbowania :)
OdpowiedzUsuńNa prawdę warto. Smak mnie zaskoczył pozytywnie, są pyszne:)
Usuńśledź jest pyszny, i zdrowy. tak pięknie podany prosto na świąteczny stół!
OdpowiedzUsuńZapraszam śledzika do mojej akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zdrowe-swieta-boze-narodzenie
pozdrawiam