wtorek, 25 sierpnia 2015

Zupa krem z kukurydzy z kurkami, sandaczem i rukwią wodną


4 kolby kukurydzy
cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbkek czosnku
pieprz
3 szklanki bulionu

garść świeżej rukwii wodnej
masło do kurek ok 1 łyżka
200 gram kurek
 filet z sanadacza


Sposób przyrządzenia:

Kolby kukurydzy postaw  pionowo na desce i odkrój nożem ziarna od góry do dołu
Pokrój cebukę w kosteczkę i zeszklij w ganrnku w którym będzie się gotować zupa. Dodaj kukurydzę i duś kilka minut. Wlej bulion warzywny. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
 Rozgrzej masło w garnku, wrzuć cebulę. Jak cebula się zeszkli dodaj czosnek. Podsmaż chwilę.  Zmiksuj zupę na krem.
 Przecedź przez gęste sito.
 Na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte kurki. Smaż do miękkości.
Filet z samdacza podziel na cztery części i dopraw solą i pieprzem. Niech sie zrumieni na oleju.

Wykładaj natalerze. Posyp obficie rukwią wodną.


Pora na kurki 2015

31 komentarzy:

  1. narobiłaś mi apetytu na taką zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy jeszcze nie próbowałam rukwi wodnej,muszę poszukać i spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy raz widzę krem z kukurydzy. wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. genialna konsystencja i kolor- musiała smakować świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojaaa, pięknie wygląda ta zupa, a połączenie tych smaków musi być niesamowite. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak pięknie *.* Taka zupa to pierwsza klasa, wpraszam się na miseczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham krem z kukurydzy a szczegolnie z wędzoną papryką :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pysznie wygląda! Uwielbiam zupy-kremy, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda tak pięknie, że zjadłbym cały w ciemno :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłabym taką zupkę. Musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak już pisałyśmy wcześniej sam kolor jest przepiękny :) Czy to dziwne, że my nigdy kurek nie jadłyśmy? Czy faktycznie jakoś specjalnie dobrze smakują?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują pysznie uduszone z maśłem na czosnku- same nic specjalnego. Są po prostu ładne:) Nie, nie dziwne- - po prostu Wam się nie trafiło:)

      Usuń
    2. A to chyba nie spróbujemy, bo nie możemy smażyć ale brzmi cudnie :P

      Usuń
  12. Bardzo lubię krem z kukurydzy, a w takim towarzystwie musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna zupka, a ten kolor i dodatek sandacza, aż ciężko mi wyobrazić sobie smak:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Już widziałam tę zupkę na FB i... marzę o niej:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Co za połączenie smaków! Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny sposób na pyszną zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Łoo, takiej mieszanki chyba nie widziałem.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ta zupa uwiodła mnie całkowicie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wprosiłabym się na miseczkę, piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wprosiłabym się na miseczkę, piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pomysł z sandaczem bardzo ciekawy, chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudowny kolor! To uzupełnienie z dodatkiem sandacza i kurek brzmi kusząco i bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetne połączenie - zapisuję do wykorzystania :)
    Dziękuję za udział w akcji "Pora na kurki 2015"

    Pozdrawiam
    Iwona
    www.smakowitejadlo.com

    OdpowiedzUsuń