Zupa krem z kukurydzy z kurkami, sandaczem i rukwią wodną
Składniki:
4 kolby kukurydzy
cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbkek czosnku
pieprz
3 szklanki bulionu
garść świeżej rukwii wodnej
masło do kurek ok 1 łyżka
200 g kurek
filet z sanadacza
Sposób przyrządzenia:
Kolby kukurydzy postaw pionowo na desce i odkrój nożem ziarna od góry do dołu.
Pokrój cebukę w kosteczkę i zeszklij w ganrnku w którym będzie się gotować zupa. Dodaj kukurydzę i duś kilka minut. Wlej bulion warzywny. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej masło w garnku, wrzuć cebulę. Jak cebula się zeszkli dodaj czosnek. Podsmaż chwilę. Zmiksuj zupę na krem.
Przecedź przez gęste sito.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte kurki. Smaż do miękkości.
Filet z samdacza podziel na cztery części i dopraw solą i pieprzem. Niech sie zrumieni na oleju.
Wykładaj natalerze. Posyp obficie rukwią wodną.
cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbkek czosnku
pieprz
3 szklanki bulionu
garść świeżej rukwii wodnej
masło do kurek ok 1 łyżka
200 g kurek
filet z sanadacza
Sposób przyrządzenia:
Kolby kukurydzy postaw pionowo na desce i odkrój nożem ziarna od góry do dołu.
Pokrój cebukę w kosteczkę i zeszklij w ganrnku w którym będzie się gotować zupa. Dodaj kukurydzę i duś kilka minut. Wlej bulion warzywny. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej masło w garnku, wrzuć cebulę. Jak cebula się zeszkli dodaj czosnek. Podsmaż chwilę. Zmiksuj zupę na krem.
Przecedź przez gęste sito.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte kurki. Smaż do miękkości.
Filet z samdacza podziel na cztery części i dopraw solą i pieprzem. Niech sie zrumieni na oleju.
Wykładaj natalerze. Posyp obficie rukwią wodną.
narobiłaś mi apetytu na taką zupę :)
OdpowiedzUsuńto lubię!:)
Usuńnigdy jeszcze nie próbowałam rukwi wodnej,muszę poszukać i spróbować
OdpowiedzUsuńtroszkę szypie w język:)
Usuńpierwszy raz widzę krem z kukurydzy. wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńgenialna konsystencja i kolor- musiała smakować świetnie!
OdpowiedzUsuńJaakii ma piękny kolor!!
OdpowiedzUsuńOjaaa, pięknie wygląda ta zupa, a połączenie tych smaków musi być niesamowite. :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak pięknie *.* Taka zupa to pierwsza klasa, wpraszam się na miseczkę :D
OdpowiedzUsuńkocham krem z kukurydzy a szczegolnie z wędzoną papryką :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! Uwielbiam zupy-kremy, więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak pięknie, że zjadłbym cały w ciemno :D
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką zupkę. Musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńJak już pisałyśmy wcześniej sam kolor jest przepiękny :) Czy to dziwne, że my nigdy kurek nie jadłyśmy? Czy faktycznie jakoś specjalnie dobrze smakują?
OdpowiedzUsuńSmakują pysznie uduszone z maśłem na czosnku- same nic specjalnego. Są po prostu ładne:) Nie, nie dziwne- - po prostu Wam się nie trafiło:)
UsuńA to chyba nie spróbujemy, bo nie możemy smażyć ale brzmi cudnie :P
UsuńBardzo lubię krem z kukurydzy, a w takim towarzystwie musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna zupka, a ten kolor i dodatek sandacza, aż ciężko mi wyobrazić sobie smak:)))
OdpowiedzUsuńJuż widziałam tę zupkę na FB i... marzę o niej:-)
OdpowiedzUsuńCo za połączenie smaków! Pyszności :D
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na pyszną zupę :)
OdpowiedzUsuńŁoo, takiej mieszanki chyba nie widziałem.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńTa zupa uwiodła mnie całkowicie!
OdpowiedzUsuńboski kolorek! :)
OdpowiedzUsuńWprosiłabym się na miseczkę, piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńWprosiłabym się na miseczkę, piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńPomysł z sandaczem bardzo ciekawy, chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńCudowny kolor! To uzupełnienie z dodatkiem sandacza i kurek brzmi kusząco i bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie - zapisuję do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji "Pora na kurki 2015"
Pozdrawiam
Iwona
www.smakowitejadlo.com
Uwielbiam kurki! :)
OdpowiedzUsuń