poniedziałek, 17 grudnia 2018

Rogaliki z suszoną śliwką w rumie

Przygotowałam rogaliki z bardzo ciekawego ciasta. Ich zaletą jest to że nie są za słodkie. Nadzienie to namoczone suszone śliwki w rumie, które zmiksowałam na pastę. Wystarczą 2 łyżki takiej pasty.

Składniki:

5 suszonych śliwek zalać 2 -3 łyżkami rumu lub innego alkoholu - moczyć kilka godzin

kostka tłustego twarogu
kostka masła
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej + trochę do podsypywania
łyżeczka miodu + 2 łyżeczki wody

2 łyżeczki cukru trzcinowego i pół łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

Masło utrzeć z twarogiem, dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, uformować kule i schłodzić w lodówce (2 godziny).

Namoczone śliwki zmiksować w malakserze na pastę. Jeśli będzie za gęsto dolać więcej alkoholu.

Ciasto rozwałkować w okrąg. Posmarować pastą cienką warstwą cały placek. Pociąć  ciasto na 16 trójkątów za pomocą noża do pizzy lub radełka. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej strony. Ułożyć na blasze. Rozprowadzić miód w wodzie i pędzelkiem posmarować rogaliki. Posypać cukrem trzcinowym z cynamonem.  To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Upiec w 180 stopniach około 45 minut.

9 komentarzy: