czwartek, 10 marca 2016

Szampan z soku brzozy

Za chwilę będzie można zebrać sok z brzozy. Niezwykle zdrowy. Stosowany w medycynie ludowej jako lek przeciwnowotworowy, na bóle reumatyczne i  chorobę wrzodową żołądka. Świeży sok z pnia brzozy, pąków i młodych liści zawiera mnóstwo witamin i minerałów, wzmacnia odporność.

Przeczytałam kilka lat temu  przepis na szampana z soku brzozowego. Ale zwykle przegapiałam termin. W tym roku zapisałam w kalendarzu. Ten termin nadchodzi.
W książce Zofii Zawistowskiej "Napoje domowe" znalazłam przepis:
" Z końcem marca lub początkiem kwietnia, kiedy brzozy zaczynają pączkować, wywiercić w pniu małym wiertełkiem dziurkę na ok 6 cm głębokości. Włożyć w otwór zagięte piórko gęsie, ściągnąć płynący sok do butelek. Sok ten nazywa się oskoła. Otwór zabić kołeczkiem a rankę zalepić woskiem. Wlać sok do naczynia, dodać cukier, kwasek winny, przecedzony sok cytrynowy i karmel zrobiony z 5 kostek cukru. Przykryć naczynie organtyną. Pozostawić na 3 miesiące do sfermentowania. Gdy płyn się oczyści i przestanie fermentować, zlać do butelek, zakorkować i wstawić do piwnicy. We flaszkach będzie wino ponownie fermentować - nalane do szklaneczki musuje jak szampan. W zimnej piwnicy da się długi czas przechowywać"

Myślę, że uda się w tym roku poprosić o sok moje brzozy z działki. Daruję sobie też gęsie piórko;) Nie mam doświadczenia w przygotowywaniu napojów wyskokowych. Jedynie likier udało mi się zrobić.

Jakie Wy macie doświadczenia z sokiem z brzozy?

9 komentarzy:

  1. Świetny pomysł - jak masz dostęp do swoich brzozek to korzystaj :) Ja nigdzie nawet nie widziałam tego drzewa w okolicy, ale i tak bym nie skorzystała, bo w mieście jest tyle zanieczyszczeń, że wątpię, aby i ten sok był tak wartościowy, jak ten z drzewa rosnącego poza miastem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, zanieczyszczeń lepiej unikać

      Usuń
  2. Ja uwielbiam sok z brzozy, ale próbowałam tylko ten ze sklepu, innego nie znam. Ciekawe, jak smakuje taki szampan :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próboewałam tylko raz i to niestety takiego sklepowego - nie smakował mi. Może taki naturalny byłby lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brat nam kiedyś taki sok świeży przywoził ale potem przestał, bo to chyba nie legalne tak spuszczać sok z dziko rosnących brzóz, nie? :P Dlatego mamy małe drzewka u siebie w ogrodzie ale jeszcze muszą trochę podrosnąć :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy niestety nie miałam do czynienia, ale podobno jest bardzo zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. My pijemy w domu dużo wody, którą oczywiście filtrujemy w naszym filtrze molekularnym...soku brzozowego jeszcze nie próbowaliśmy ale może będzie to dla nas ciekawe i zdrowe urozmaicenie :)w każdym razie spróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Filtrze molekularnym z naturalną mineralizacją - mamy wodę mineralną z własnego kranu :)

      Usuń
    2. Jeżeli ktoś szuka sprawdzonego filtra: http://fitaqua.pl/produkt/filtr-molekularny-ro7/

      Usuń