W miniony piątek miałam przyjemność uczestniczyć warsztatach Wielkanocne wypieki z Lidlem.
Stanowska były kompletnie wyposażone w składniki do wypieku:
baby wielkanocnej
mazurka
i
paschy
Mnie pobadała się konwencja warsztatów. Najpierw Paweł Małecki pokazywał jak zrobić ciasto, a następnie uczestnicy przy swoich stanowiskach zajmowali się własnymi wypiekami.
Otrzymaliśmy certyfikaty z podpisem mistrza Pawła Małeckiego.
Jestem z niego dumna, choć przyznam, że trafiłam do grupy 6 osobowej i nie miałam co robić.
Za to wiedzę cenną jaką posiadłam od Pawła przełożę na swoje wielkanocne i przyszłe wypieki.
Wspaniała lekcja pieczenia.
Cudowna organizacja zespołu Lidl. Dziękuję, za to, że mogłam być uczestniczką.
Zdjęcia i przepis: Lidl Polska
Pozwoliłam sobie napisać i podzielić się z Wami przepisem na mazurek czekoladowy.
Zrobiłam próbę w domu. Dodatek porzeczki czarnej obowiązkowy ! Wspaniale się komponuje.
Przepis Paweł Małecki
Ciasto czekoladowe bez mąki
6 jaj
80 g cukru
200 g czekolady deserowej
50 g masła
Ganasz czekoladowy
200 g śmietanki 30%
200 g czekolady deserowej
2 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
20 ml whisky lub likieru
dżem z czarnej porzeczki (konieczny- smak bajeczny)
Ciasto czekoladowe bez mąki
W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady – całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę (żółtka odstawiamy), podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut\. Następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto wyjmujemy z blachy i kładziemy na desce. Śmietankę zagotowujemy z miodem.
Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Mieszając, dodajemy miękkie masło. Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła. Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem czekoladowym, układamy kolejną część ciasta, smarujemy ją ganaszem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Mazurek wstawiamy do lodówki na mniej więcej 30 minut. Odrobinę ganaszu zostawiamy do dekoracji, resztę podgrzewamy w mikrofalówce w celu uzyskania konsystencji polewy. Rozpuszczony ganasz mieszamy. Schłodzone ciasto oblewamy podgrzanym ganaszem. Następnie ciasto dekorujemy rozetkami za pomocą papierowego kornetu z ganaszem czekoladowym. Na mazurku układamy dekorację z suszonych i kandyzowanych owoców, pistacji i migdałów
Jeszcze raz serdecznie dziękuję Lidl Polska. Za naukę, organizację i słodkie prezenty.
Wszystkie składniki dostępne w sklepach Lidl.
mazurek prezentuje się obłędnie :)
OdpowiedzUsuńSuper warsztaty i super mazurek:)
OdpowiedzUsuńMazurek piękny. Super warsztaty :)
OdpowiedzUsuńMazurek piękny. Super warsztaty :)
OdpowiedzUsuńI jak tu nie kochać słodyczy? Ten mazurek jest obłędny!
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) a warsztatów zazdroszczę, fajne doświadczenie :)
OdpowiedzUsuńCudowanie potem móc tego wszystkiego spróbować :D
OdpowiedzUsuń