poniedziałek, 7 marca 2016

Soczewica po bretońsku

Zielona soczewica po bretońsku a'la fasolka.

SKŁADNIKI

250 g zielonej soczewicy
puszka pomidorków pelati
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 szt suszonych pomidorów (nadają wspaniałego głębokiego smaku )
sól i pieprz do smaku
chudy boczek wędzony lub płaska łyżeczka wędzonej papryki dla wegetarian
olej rzepakowy do smażenia
pół łyżeczki ziół: cząbru, majeranku, kminku, 
liść laurowy, 
kilka ziarenek ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE:

Ugotować w osolonej wodzie soczewicę (15 minut). Odcedzić. Cebulę z czosnkiem zeszklić. Zrumienić  boczek. Wrzucić do cebuli. Dodać  przecier, pokrojone w paseczki suszone pomidory, podsmażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki. Wrzucić zioła, przyprawy i soczewicę. Dusić około 15 minut do miękkości. Dolać wody jeśli soczewica za bardzo wchłonie sos. Podawać z zieloną natką. 



11 komentarzy:

  1. Oj ale mi teraz smaczku narobiłaś :-) buziolki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za fasolką po bretońsku nie przepadam, ale soczewicę w takim wydaniu chętnie bym wypróbowała. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowita potrawka do bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Soczewica ma swój wyjątkowy smak, który kochamy i świetnie pasuje do takich dań :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Sycące, pyszne i proste danie- takie lubię najbardziej<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne i sycące danie ! Dobre na taką szarówę i deszcz, które mam za oknem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z soczewicą - oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam, częso robię zupę z soczewicy. Następnym razem wypróbuję twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń