SKŁADNIKI
250 g zielonej soczewicy
puszka pomidorków pelati
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 szt suszonych pomidorów (nadają wspaniałego głębokiego smaku )
sól i pieprz do smaku
chudy boczek wędzony lub płaska łyżeczka wędzonej papryki dla wegetarian
olej rzepakowy do smażenia
pół łyżeczki ziół: cząbru, majeranku, kminku,
liść laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować w osolonej wodzie soczewicę (15 minut). Odcedzić. Cebulę z czosnkiem zeszklić. Zrumienić boczek. Wrzucić do cebuli. Dodać przecier, pokrojone w paseczki suszone pomidory, podsmażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki. Wrzucić zioła, przyprawy i soczewicę. Dusić około 15 minut do miękkości. Dolać wody jeśli soczewica za bardzo wchłonie sos. Podawać z zieloną natką.
Oj ale mi teraz smaczku narobiłaś :-) buziolki :-)
OdpowiedzUsuńZa fasolką po bretońsku nie przepadam, ale soczewicę w takim wydaniu chętnie bym wypróbowała. ;)
OdpowiedzUsuńsmakowita potrawka do bułeczki :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł,:)
OdpowiedzUsuńSoczewica ma swój wyjątkowy smak, który kochamy i świetnie pasuje do takich dań :D
OdpowiedzUsuńSycące, pyszne i proste danie- takie lubię najbardziej<3
OdpowiedzUsuńPyszne i sycące danie ! Dobre na taką szarówę i deszcz, które mam za oknem :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe i smaczne danie
OdpowiedzUsuńPomysłowe i smaczne danie
OdpowiedzUsuńZ soczewicą - oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, częso robię zupę z soczewicy. Następnym razem wypróbuję twój przepis :)
OdpowiedzUsuń