czwartek, 1 czerwca 2017

Tort śmietanowo truskawkowy bez pieczenia





Tort śmietanowo truskawkowy w środku z chrupiącą białą czekoladą


Składniki:

170 g herbatników czekoladowych
2 łyżki masła
500 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
pół tabliczki białej czekolady
4-5 listków żelatyny
truskawki 
patki migdałowe
listki mięty 


PRZYGOTOWANIE

Ciastka wrzucić do malaksera. Zmiksować. Dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć na spód tortownicy. Ugnieść. Włożyć do lodówki na godzinę. 
Po tym czasie ubić śmietanę z cukrem pudrem. Dodać posiekaną w kostkę białą czekoladę. Dodać żelatynę przygotowaną według opisu na opakowaniu. (Zwykle moczy się żelatynę w zimnej wodzie, następnie wyciska się z nadmiaru wody i lekko rozpuszcza na małym ogniu w niewielkim naczyniu). Dodać serek mascarpone. Wymieszać. Wyłożyć na spód blatu. Włożyć do lodówki. Po 1-2 godzinach wyjąć. Ułożyć truskawki (lub owoce sezonowe). Posypać prażonymi migdałami i listkami mięty. 




15 komentarzy:

  1. jak on uroczo wygląda! :) uwielbiam torty, które nie zasładzają po 1 kęsie, ten na taki właśnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz takie ciasta bez pieczenia mają wzięcie w te upały :D Najlepszy z truskawkami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Już się nie mogę doczekać truskawek. Mam swoje na działce i nie chcę kupować w sklepie. Ale trudno jest patrzeć na takie cudne zdjęcia :)
    Boskie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nieziemski tort!:) Ja jeszcze czekam na większe ilości truskawek na ogródku:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super tort! Zamawiam nieduży kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda niezwykle kusząco! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. i ja tu się odchudzać... :D pycha !

    OdpowiedzUsuń