środa, 3 marca 2021

Kapuśniak z kiszonej czerwonej kapusty

 

Kapuśniak trochę inny bo z kiszonej czerwonej kapusty. 


Składniki:


1 marchewka

kawałek selera

pietruszka

cebula

2 ziemniaki

2 łyżki oleju

sól i pieprz

1/2 łyżeczki kminku

1 łyżeczka majeranku

1/2 łyżeczki cząbru

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

szklanka soku z kiszonej czerwonej kapusty

3/4 szklanki kiszonej czerwonej kapusty

Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Seler i cebulę kroimy w małą kostkę a ziemniaki  w dość dużą.  W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa lekko je podsmażając. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości naczynia. Dodajemy przyprawy. Gotujemy kilka minut do  miękkości ziemniaków. Wlewamy sok z kapusty i dodajemy kiszoną kapustę. Gotujemy 15 minut. na koniec posypujemy majerankiem. Podałam z gryczanym chlebem na zakwasie. 





2 komentarze:

  1. Takiej wersji kapuśniaku jeszcze nie jadłam :) Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię na pewno jak tylko dostanę czerwoną kiszoną kapustę :)

    OdpowiedzUsuń