poniedziałek, 26 czerwca 2017

Krem z młodych buraczków z chipsami z buraka i miętą. Beetroot cream.

Do kremu z buraka wykorzystałam młode buraczki. Gotują się 15 minut! Skromna nie będę. Jest wspaniała w smaku. Lepszej nie jadłam.

pęczek młodych buraków
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz
ziele angielskie
ocet jabłkowy 2 łyżki
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka chipsów z buraka
mięta

Buraki umyłam pokroiłam w kostkę. W rondlu rozgrzałam oliwę. Wrzuciłam pokrojone buraki i zaczęłam chwilę dusić. Dodałam 4 ząbki czosnku. Dalej dusiłam. Dodałam przyprawy i wlałam wodę. Po 10 minutach dodałam ocet. Gotowałam jeszcze 5 minut. Następnie zupę zmiksowałam. Wkruszyłam chipsy z buraka.




12 komentarzy:

  1. musi być genialna!! narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja zupka z pewnością przypadłaby mi do gustu. Uwielbiam buraki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią się poczęstuję 😆

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny!
    Zjadłabym wszystko...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda, z buraków zjadłabym wszystko, ten kolor tak na mnie działa, że nie mogę się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No proszę, a ja właśnie wstawiłam młode buraczki na gaz i się zastanawiałam jak je dalej potraktować. Dziękuję za inspirację, przepięknie to wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wierzę, że była pyszna :) Buraki uwielbiam, ale kremu z nimi w roli głównej jeszcze nie robiłam, czasem tylko miksuję botwinkową ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krem z buraków to moja ulubiona zupa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie, zwłaszcza z tymi chipsami :)

    OdpowiedzUsuń