piątek, 30 czerwca 2017

Konfitura morelowa z kawałkami owoców

Lato. O tej porze roku najbardziej czekam na morele. Lubię je za ich łagodność.


Składniki:

1,5 kg moreli
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 opakowanie żelfix lub pektyna
lub
cukier trzcinowy żelujący

Przygotowanie:

Umyć morele. Większą część owoców po usunięciu pestki umieścić w garnku. Dolać odrobinę wody i gotować kilka minut. Zblenować kiedy będą miękkie. Resztę owoców pokroić w kosteczkę i dodać do garnka ze zblendowanymi owocami. Gotować kolejne kilka minut dodając cukier. Zamieszać. Następnie dodać żelfix. Dokładnie wymieszać.

Przygotować słoiki. Wyparzyć i umieścić w piekarniku na 180 stopni około 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Dać lekko wystygnąć słoikom. Wlać gorącą konfiturę. Zakręcić mocno słoiki i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

22 komentarze:

  1. Dziś kupiłam sobie morelowy olejek do ust o pięknym, żółtym kolorze i pomyślałam, że to kwintesencja lata :)) To tak samo, jak Twoja konfitura :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kawałkami owoców najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Cudowna!
    Jest w pierwszej piątce moich ulubionych konfitur.

    OdpowiedzUsuń
  4. wstyd się przyznać,ale nigdy nie jadłam przetworów z moreli

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam morele i dziś kupiłam z myślą o domowej konfiturze :) coś jeszcze z nich robisz na zimę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, myślałam o zamrożeniu 2 kg.

      Usuń
    2. A mroziłaś już kiedyś? też się w tym roku nad tym zastanawiam, ale martwi mnie czy będą ok. Ewentualnie jeszcze myślałam by zamrozić w formie musu w pojemnikach do kostek od lodu i potem te przełożyć do woreczków.

      Usuń
    3. Nie mroziłam, ale widziałam w Makro mrożone - wyglądały dobrze. Nie kupiłam tyko ze względu na duże opakowanie. Dlatego zamrożę małe woreczki. Mus mrożony też brzmi smacznie :)

      Usuń
  6. Cudna, na zimę będzie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiamy morele i nie rozumiemy jak niektórzy mogą nie czuć różnicy w smaku między nimi a brzoskwiniami xD

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam morele. Świeże i te ze słoiczka. Teraz jest dobry czas na zamknięcie do słoiczków tych pysznych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię morele, może uda mi się zrobić słoiczek na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam morele a ta Twoja konfitura to tak jakby słońce zamknięte w słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super konfitura, uwielbiam morele!

    OdpowiedzUsuń
  12. O matuchno, ale boska :)
    Uwielbiam, a swojej roboty, to już bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż żałuję, że nie mam dostępu do świeżych moreli. To wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja jakoś zapominam o morelach;) Taka konfitura musi być pyszna np. do naleśników

    OdpowiedzUsuń
  15. Akurat dżem morelowy uwielbiam! Obok truskawkowego jest na górze mojego smakowego rankingu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale wypaśna konfitura! :) I jeszcze te kawałki moreli... Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wspaniała konfitura!

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie jadłam w tym roku moreli i muszę sprawdzić na pobliskim bazarku czy są ;)

    OdpowiedzUsuń