czwartek, 6 sierpnia 2015
Pulpeciki z indyka pieczone z jabłkiem
środa, 5 sierpnia 2015
Koktajl zielony na słodko lub wytrawnie
czwartek, 30 lipca 2015
Japoński sernik "Cotton Japanese Cheesecake" światowy hit. Ciasto bezglutenowe
To jest wpis bardzo subiektywny.
Na światowych serwisach kulinarnych panuje zachwyt nad japońskim sernikiem "Cotton Japanese Cheesecake". Sernik ma odsłony liczone w milionach. Postanowiłam zrobić i ja i przekonać się jak smakuje. Kocham delikatne lekkie struktury. Ale ... w głowie zaświeciła mi się lampka po zobaczeniu składników. Sernik ma tylko 3 składniki. Zaniepokoiła mnie jednak gramatura jaką podaje przepis to:
Składniki:
3 jaja
120 g serka śmietankowego
120 g białej czekolady
Trochę mały i trochę za słodki.
Poszłam do sklepu. Przy półce z serkami zastanawiałam się, który kupić.
Dwa odpowiadały mojemu wyobrażeniu o leciutkim, puszystym japońskim serniku. President 0 % - choć wiadomo z mediów, że to 0 % nie jest najlepsze - i serek śmietankowy z Wielunia.
Opakowanie serka z Wielunia zawiera 200 g. W mojej ręce znalazło się maleńkie pudełeczko. Czekolada w Polsce jest 100 g. Trzeba więc kupić dwie - jeśli chcemy się trzymać przepisu.
Pomyślałam sobie, że z tej ilości sera - rodziny nie nakarmię. A jeśli już to porcje będę wielkości sushi -;)
Na szczęście rok temu kupiłam 2 tortownicę wielkości rozłożonej dłoni (czyli 10 cm ), więc pomyślałam sobie, że mam w czym upiec.
Sernik zrobiłam z takich składników jak podaje autorka na Youtube. I ostatecznie upiekłam w tortownicy średnicy 20 cm. Ale jeślibym upiekła w 10 cm tortownicy- byłby na pewno wyższy.
Moja opinia:
japoński sernik to nic innego jak suflet serowy (pyszny) lub sernik minimalistyczny.
Piecze się go w 170 stopniach nie 15 minut a 35 minut ( chyba, że to wina mojego piekarnika).
Czy dobry? Bardzo dobry. Jednak porcja musi być wielkości sushi. Więc jeśli ktoś robi przyjęcie w japońskim stylu - będzie idealny. W temacie.
Zostanę przy serniku wiedeńskim lub królewskim. Japoński będę robić z podwojonych składników sera.
Ich proporcje :
3 jaja
120 g białej czekolady
120 g kremowego serka
Moje proporcje:
SKŁADNIKI
3 jaja
100 g czekolady białej
200 g kremowego serka z Wielunia
PRZYGOTOWANIE
Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej. Odstawiłam. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Szpatułą wymieszałam ser z rozpuszczoną czekoladą. Potem dodałam żółtka i dodawałam po łyżce piany z białek. Masę przelałam do bardzo małej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej ponad 5 cm papierem do pieczenia. Rozgrzałam piekarnik do do 170 stopni C i wlałam na blachę wrzącą wodę. Wstawiłam tortownicę i piekłam 15 minut. Jednak to było za mało i dodałam jeszcze 10 minut, a potem jeszcze 5 i jeszcze 5 minut. W sumie piekłam 35 minut. Ale na te proporcje wystarczy 30 minut. Jednak nie 15 minut jak rekomendują w przepisach na YT- może to mój piekarnik. Podaję czas z mojego doświadczenia w pieczeniu. Dajcie znać jakie są wasze doświadczenia.
Polecam go jeść jeszcze gorącego.
Plusy dostaje za:
- jest bezglutenowy
- lekki
-szybko się go robi i jeszcze szybciej zjada po prostu jest bardzo smaczny.
wtorek, 28 lipca 2015
Nuggetsy rybne w tajskim stylu
dymka
Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, zmiażdżony ząbek czosnku, imbir, posiekaną kolendrę (zostaw trochę kolendry do dipu), dymkę, sos rybny, jajo i mąkę ziemniaczana. Wymieszaj masę. Mokrą ręką formuj małe kule lekko spłaszczając. Obtoczyć w mące lub kaszce kukurydzianej i...
Podawać z ulubionym dipem np. jogurt, czosnek, sok i skórka z limonki, reszta posiekanej kolendry
środa, 22 lipca 2015
Ciasto jogurtowe z karobem i brzoskwiniami ( ciasto bezglutenowe)
PRZYGOTOWANIE
poniedziałek, 13 lipca 2015
Świeża makrela pieczona
PRZYGOTOWANIE:
poniedziałek, 6 lipca 2015
Kule jaglane smażone ala arancini
Wróciłam z wakacji z Sycylii. W barach, jak zapewne wiecie, królują tam arancini. Spejalność z ryżu.
Moje kule powstały z resztek kaszy jaglanej z obiadu. Pomysł powstał na bazie arancini. Podane z salsą pomidorową, ale dzieci pewnie wybrałyby ketchup.
Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać z różnymi sosami.
Wykonanie:
Kaszę wykładamy do miski wbijamy jajo, dodajemy pieprz i mieszamy na jednolitą masę. Ser kroimy na kosteczki (ok. 1,5 cm). Nabieramy niewielką ilość masy (wielkość mniej więcej jak na pulpeciki) rozprowadzamy w dłoni tak aby w środek włożyć ser. Następnie obtaczamy ser kształtując w dłoni kulę. Odstawiamy i formujemy następne. U mnie wyszło 8 sztuk. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej pomieszanej ze słodką papryką.
Rozgrzewamy olej i kiedy będzie gotowy do smażenia delikatnie wrzucamy na olej. Smażymy aż będę delikatnie brązowe. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy z salsą lub ketchupem.
Salsa:
pomidory doprawiamy solą, łyżką oliwy z oliwek, przeciśniętym ząbkiem czosnku i bazylią.
wtorek, 23 czerwca 2015
Szaparagi z truskawkami i z owczym twarożkiem
niedziela, 21 czerwca 2015
Warsztaty fotografii kulinarnej z Via Art
piątek, 19 czerwca 2015
Muesli piękności na maślance z owocami
Muesli piękności na maślance.
Jest bardzo szybkie w przygotowaniu.
Zawiera pestki dyni bogate min. w cynk. Cynk w dużej mierze odpowiedzialny jest za elastyczność skóry, ponieważ bierze udział w syntezie kolagenu. Jego niedobór odpowiada za powstawanie rozstępów skórnych, trądziku. Cynk występuje także w dużych ilościach w pestkach słonecznika.
Dodatkowo witamina E z siemienia lnianego wpływa korzystnie na poprawę bariery lipidowej naskórka, przez co skóra dłużej zachowuje elastyczność.
Do tego szklaneczka bursztynowego soku jabłkowego
Składniki:
1szklanka maślanki ( lub mleko roślinne)
4 łyżki płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe)
łyżka pestek dyni
łyżeczka siemienia lnianego
łyżeczka pestek słonecznika
kilka rodzynek jumbo
banan
lub owoce sezonowe
Przygotowanie:
Do miski wlać maślankę oraz pozostałe składniki. Gotowe.
poniedziałek, 15 czerwca 2015
Kuchnia włoska. Warsztaty w Instytucie Sztuki Kulinarnej
Proste. Bardzo proste. Bób gotować w wodzie ok 4 minut, musi być chrupki. Wystudzić pod zimną bieżącą wodą. Odstawić i obrać ze skórki. Pietruszkę posiekać wraz z ząbkiem czosnku, zetrzeć ser na płatki. Wymieszać z bobem, doprawić solą i pieprzem, skropić octem. Wlać oliwę według upodobania.
piątek, 5 czerwca 2015
Rabarbarowe ciasto bezglutenowe
Ciasto bezglutenowe z rabarbarem.Wyszło przepysznie, a poniżej znajdziesz na nie przepis:
Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mąki ryżowej
6 jaj
laska wanilii
1/2 szklanki ksylitolu lub cukru lub cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
duże opakowanie jogurtu naturalnego Zott lub 2 małe (temperatura pokojowa)
cukier puder do posypki
3 łodygi rabarbaru
duża tortownica
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar obrać i pokroić. Dosypać łyżkę cukru, odstawić. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Dodać jogurt. Do masy dodawać na przemian mąkę i łyżkę piany (moje mąki zmieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam). Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, na wierzch układając pokrojony rabarbar. Piec w 180 C ok. 50-60 minut.
czwartek, 28 maja 2015
Gołąbki z liści botwiny na parze z kaszą jaglaną (wege)
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego, dodać pół łyżeczki soli, kiedy już się zeszkli dodać roztarty czosnek i posiekany rozmaryn. Wymieszać i dodać do kaszy jaglanej. Dodać sporą ilość mielonego pieprzu i posiekaną natkę. Jeśli kasza się nie klei można dodać jajko.
Ja uparowałam je w koszyczku do parowania ok. 10 minut. Jeśli macie parowary - zadanie ułatwione.
poniedziałek, 25 maja 2015
Zupa botwinkowa z awokado
pęczek botwinki
młoda marchew