czwartek, 6 sierpnia 2015

Pulpeciki z indyka pieczone z jabłkiem


Przystawka do piwa, króre serwowane jest temperaturze 6 C. 

Składniki:

500 g mielonego mięsa z indyka
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka mielonego kuminu
łyżeczka płynnego miodu akacjowego
łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki mielonej kolendry
natka z pietruszki ok 2 łyżek
szczypta pieprzu
2 łyżki drobno tartego sera 
twarde jabłko pokrojone w dość małą kosteczkę


DIP:

jogurt naturalny
otarta skórka z cytryny 
ząbek czosnku
sól do smaku 
łyżeczka musztardy 

listki mięty lub natka pietruszki.


Wykonanie:

Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i odstawić do lodówki. Po 30 minutach kiedy połącza sie smaki zacznik formować małe wielkości piłki golfowej pulpeciki.
Można je piec ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190stopni 
 lub obsmażyć na patelni i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.

środa, 5 sierpnia 2015

Koktajl zielony na słodko lub wytrawnie


Kiedyś narzekałam na upały. Ale skończyłam z tym. Niech będzie słońce, lato. A my cieszmy się owocami i warzywami z których zrobimy pyszne witaminowe koktajle.
Jeśli tylko mogę pić taki koktajl to niech upały trwają cały rok. A ja go będę tylko modyfikować.



SKŁADNIKI:

 szpinak baby 40 g
natka pietruszki - garść
sok z jednej limonki
woda gazowana lub nie - 2 szklanki
kiwi
pół łyżeczki kurkumy
szczypta soli - jeśli na wytrawnie
lub 
  2 łyżeczki miodu akacjowego
 kostki lodu


PRZYGOTOWANIE:

Zmiksuj składniki na gładko i dodaj kostki lodu dla schłodzenia w gorący dzień. 

czwartek, 30 lipca 2015

Japoński sernik "Cotton Japanese Cheesecake" światowy hit. Ciasto bezglutenowe

Japoński sernik "Cotton Japanese Cheesecake"

To jest wpis bardzo subiektywny. 
Na światowych serwisach kulinarnych panuje zachwyt nad japońskim sernikiem "Cotton Japanese Cheesecake". Sernik ma odsłony liczone w milionach. Postanowiłam zrobić i ja i przekonać się jak smakuje. Kocham delikatne lekkie struktury. Ale ... w głowie zaświeciła mi się lampka po zobaczeniu składników. Sernik ma tylko  3 składniki. Zaniepokoiła mnie jednak gramatura jaką podaje przepis to: 

Składniki:


3 jaja
120 g serka śmietankowego
120 g  białej czekolady 
Trochę mały i trochę za słodki.
Poszłam do sklepu. Przy półce z serkami zastanawiałam się, który kupić.
Dwa odpowiadały mojemu wyobrażeniu o leciutkim, puszystym japońskim serniku. President 0 % -  choć wiadomo z mediów, że to 0 % nie jest najlepsze -  i serek śmietankowy z Wielunia. 
Opakowanie serka z Wielunia zawiera 200 g. W mojej ręce znalazło się maleńkie pudełeczko. Czekolada w Polsce jest 100 g. Trzeba więc kupić dwie - jeśli chcemy się trzymać przepisu. 
Pomyślałam sobie, że z tej ilości sera - rodziny nie nakarmię. A jeśli już to  porcje będę wielkości sushi -;)
Na szczęście rok temu kupiłam 2 tortownicę wielkości rozłożonej dłoni (czyli 10 cm ), więc pomyślałam sobie, że mam w czym upiec.
Sernik zrobiłam z takich składników jak podaje autorka na Youtube. I ostatecznie upiekłam w tortownicy średnicy 20 cm. Ale jeślibym upiekła w 10 cm tortownicy- byłby na pewno wyższy.
Moja opinia:
japoński sernik to nic innego jak suflet serowy (pyszny) lub sernik minimalistyczny.
Piecze się go w 170 stopniach nie 15 minut a 35 minut ( chyba, że to wina mojego piekarnika).
Czy dobry?  Bardzo dobry. Jednak porcja musi być wielkości sushi. Więc jeśli ktoś robi przyjęcie w japońskim stylu - będzie idealny. W temacie.
Zostanę przy serniku wiedeńskim lub królewskim. Japoński będę robić z podwojonych składników sera. 




Ich proporcje :
3 jaja
120 g białej czekolady
120 g kremowego serka
Moje proporcje:


SKŁADNIKI 


3 jaja
100 g czekolady białej
200 g kremowego serka z Wielunia


PRZYGOTOWANIE 


Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej. Odstawiłam. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Szpatułą wymieszałam ser z rozpuszczoną czekoladą. Potem dodałam żółtka i dodawałam po łyżce piany z białek. Masę przelałam do bardzo małej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej ponad 5 cm papierem do pieczenia. Rozgrzałam piekarnik do do 170 stopni C i wlałam na blachę wrzącą wodę. Wstawiłam tortownicę i piekłam 15 minut. Jednak to było za mało i dodałam jeszcze 10 minut, a potem jeszcze 5 i jeszcze 5 minut. W sumie piekłam 35 minut. Ale na te proporcje wystarczy 30 minut. Jednak nie 15 minut jak rekomendują w przepisach na YT- może to mój piekarnik. Podaję czas z mojego doświadczenia w pieczeniu. Dajcie znać jakie są wasze doświadczenia.



Polecam go jeść jeszcze gorącego.
Plusy dostaje za:
- jest bezglutenowy
- lekki
-szybko się go robi i jeszcze szybciej zjada po prostu jest bardzo smaczny. 

wtorek, 28 lipca 2015

Nuggetsy rybne w tajskim stylu



Nuggetsy rybne w tajskim stylu. Nie można przestać ich jeść. 



Składniki:

500 g ryby bez ości (dałam łososia)
1 papryczka chilii
1 ząbek czosnku
1 cm świeżo utartego imbiru
1 łyżka sosu rybnego
1 jajko
łyżka płaska mąki ziemniaczanej
pęczek kolendry
dymka
olej 
kaszkę kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną do obtoczenia

Przygotowanie:

Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, zmiażdżony ząbek czosnku, imbir, posiekaną kolendrę (zostaw trochę kolendry do dipu), dymkę, sos rybny, jajo i mąkę ziemniaczana. Wymieszaj masę. Mokrą ręką formuj małe kule lekko spłaszczając. Obtoczyć w mące lub kaszce kukurydzianej i...
smażyć na złoto lub piec w piekarniku nagrzanym do 200  C około 10-15 minut.

Podawać z ulubionym dipem np. jogurt, czosnek, sok i skórka z limonki, reszta posiekanej kolendry

środa, 22 lipca 2015

Ciasto jogurtowe z karobem i brzoskwiniami ( ciasto bezglutenowe)


Ciasto z brzoskwiniami z karobem, który oskonale zastępuje kakao. Ciasto upiekłam na mąkach gryczanej i ryżowej. To ciasto dla osób które lubią zdrowe desery. Cukier zastąpiłam ksylitolem. Kakao karobem.



SKŁADNIKI:


szklanka mąki gryczanej

szklanka mąki ryżowej

30 ml oleju

6 jaj

2 łyżki karobu

laska wanilii

1/2 szklanki ksylitolu lub cukru lub cukru trzcinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

duże opakowanie jogurtu Zott lub 2 małe (temperatura pokojowa)

cukier puder do posypki

3 ładne miękkiego brzoskwinie/morele lub śliwki




PRZYGOTOWANIE

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Dodać jogurt i olej. Do masy dodawać na przemian mąkę (mąki można razem połączyć) i łyżkę piany (mąki dodatkowo zmieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam). Dodać 2 łyżki karobu. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, na wierzch układając połówki brzoskwiń. Piec w 180° C ok. 50 - 60 minut.



poniedziałek, 13 lipca 2015

Świeża makrela pieczona



Świeża przepieczona makrela

Bardzo prosty przepis na makrelę. W kilka chwil przygotujesz pyszną rybę. 

Kilka lat temu kupiłam świeże makrele. Usmażyłam zwyczajnie na patelni. 
Była okropna i wylądowała w zeszycie z napisem  - NIGDY nie kupuj makreli świeżej. 
Była bardzo tłusta i czułam się po niej długo źle. 

Ale ędąc na wakacjach, na obiad do wyboru podano makrelę lub miecznika. Myślę sobie: makrela wygląda fajnie, wezmę. Choć pamiętałam swoje samopoczucie po smażonej makreli trochę się obawiałam.
Wzięłam, zaryzykowałam. 
Czułam się w porządku. Nawet bardzo dobrze.

Przyjechałam do domu i ... kupiłam makrelę. 
Upiekłam. I teraz Wam polecam.

Ale nie smażcie w tłuszczu;) Przynajmniej te osoby z wrażliwymi brzuszkami:) 
Pieczona jest najlepsza.


SKŁADNIKI

świeże makrele 
sól do oprószenia ryby
pieprz 
oliwa z oliwek
cytryna 



PRZYGOTOWANIE:


Umyj makrele, osusz papierowym ręcznikiem. Boki ryby natnij nożem do kręgosłupa, dopraw solą i pieprzem. Do środka ryby włóż po trzy cienkie plasterki cytryny (można dodać koper). Do brytfanny w której będą piekły się ryby nalej oliwy i rozsmaruj. Ułóż ryby a obok dadaj ćwiartki cytryny. Upieczona cytryna będzie do wyciśnięcia na mięso upieczonej makreli. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz ok. 30 minut.

Ja lubię podawać ją ze zwykłą sałatą, różnymi jej gatunkami.


poniedziałek, 6 lipca 2015

Kule jaglane smażone ala arancini


Wróciłam z wakacji z Sycylii. W barach, jak zapewne wiecie, królują tam arancini. Spejalność z ryżu.
Moje kule powstały z resztek kaszy jaglanej z obiadu. Pomysł powstał na bazie arancini. Podane z salsą pomidorową, ale dzieci pewnie wybrałyby ketchup.

Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać  z różnymi  sosami.




Składniki: 

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 jajka
sól pieprz
ser mozzarella lub feta
ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
bułka tarta
łyżeczka słodkiej papryki w proszku

pomidory w puszce 
ząbek czosnku 
bazylia 
sól
oliwa z oliwek


Wykonanie:

Kaszę wykładamy do miski wbijamy jajo, dodajemy pieprz i mieszamy na jednolitą masę. Ser kroimy na kosteczki (ok. 1,5 cm). Nabieramy niewielką ilość masy (wielkość mniej więcej jak na pulpeciki) rozprowadzamy w dłoni tak aby w środek włożyć ser. Następnie obtaczamy ser kształtując w dłoni kulę. Odstawiamy i formujemy następne. U mnie wyszło 8 sztuk. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej pomieszanej ze słodką papryką.

Rozgrzewamy olej i kiedy będzie gotowy do smażenia delikatnie wrzucamy na olej. Smażymy aż będę delikatnie brązowe. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy z salsą lub ketchupem.



Salsa:

pomidory doprawiamy solą, łyżką oliwy z oliwek, przeciśniętym ząbkiem czosnku i bazylią.


wtorek, 23 czerwca 2015

Szaparagi z truskawkami i z owczym twarożkiem



Sałatka z truskawkami i szparagami jest prosta i szybka. Smaki zaskakujace. 

SKŁADNIKI:

na 4 porcje

pęczek zblanszowanych szaparag
20 sztuk truskawek 
100 g  twarożek owczy
płatki migdałowe
limonka pokrojona na 4 części
kilka gałązek swieżego tymianku 
olej z włoskich orzechów


PRZYGOTOWANIE:

Szparagi umyj i oderwij końcówki potem zblanszuj w lekko osolonym wrzątku. Wyjmij z wody. Można przełożyć do miski z wodą z kilkoma kostkami lodu aby zahartować szparagi. Wszystkie składniki rozłóż na talerzu. 
Posyp prażonymi płatkami migdałowymi.
Skrop limonką i polej olejem z orzechów włoskich.


niedziela, 21 czerwca 2015

Warsztaty fotografii kulinarnej z Via Art


Warsztaty fotografii kulinarnej bezpłatne organizowane przez Fundację Via Art .
Informacje o warsztatach można znaleźć na :


Spotkaliśmy się w gronie 10 osób  punktualnie o 10:00 w Drukarni na Off na  Piotrkowskiej w Łodzi. Warsztaty poprowadziła Dominika Bieniek-Gierszewska.

Ustawiamy plan zdjęciowy 


Sałata w kielichu


Restauracja OFF - mogliśmy wybrać dowolne miejsce na fotografowanie.
Wielka przestrzeń i mnóstwo możliwości na kreację zdjęć.


Drukarnia OFF to połączenie piekarni, kawiarni i bistro.  
Można zamówić pyszne śniadanie i zajadać sie pieczywem wypiekanym na miejscu.


Kaczka na puree marchewkowym


Kucharze przygotowali dla nas obiekty fotografii. Dania były różne. Pięknie wystylizowane.


Najprzyjemniejsze było to, że fotografowanych dań nie musiałam sama przygotowywać.



Warsztaty uważam za udane. Świetni ludzie, wspaniała atmosfera.

Dzięki za wspólną naukę. 

PS. Koniecznie muszę kupić blendę:)

piątek, 19 czerwca 2015

Muesli piękności na maślance z owocami

Muesli piękności na maślance

Muesli piękności na maślance.
Jest bardzo szybkie w przygotowaniu. 
Zawiera pestki dyni bogate min. w cynk. Cynk w dużej mierze odpowiedzialny jest za elastyczność skóry, ponieważ bierze udział w syntezie kolagenu. Jego niedobór odpowiada za powstawanie rozstępów skórnych, trądziku. Cynk występuje także w dużych ilościach w pestkach słonecznika. 
Dodatkowo witamina E z siemienia lnianego wpływa korzystnie na poprawę bariery lipidowej naskórka, przez co skóra  dłużej zachowuje elastyczność.
Do tego szklaneczka bursztynowego soku jabłkowego




Składniki:



1szklanka maślanki ( lub mleko roślinne)
4 łyżki płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe)
łyżka pestek dyni
łyżeczka siemienia lnianego
łyżeczka pestek słonecznika
kilka rodzynek jumbo
banan
lub owoce sezonowe


Przygotowanie:


Do miski wlać maślankę oraz pozostałe składniki. Gotowe. 


poniedziałek, 15 czerwca 2015

Kuchnia włoska. Warsztaty w Instytucie Sztuki Kulinarnej





Wczoraj miałam przyjemność brać udział w szkole gotowania w:


Warsztaty prowadzili: Alfredo i Leonardo. Była to porywająca przygoda z gotowaniem w towarzystwie dwóch najprawdziwszych Włochów. Było wspólne gotowanie poprzez naukę, śmiech i wiele cennych uwag. 
Uwielbiam język włoski. Jest dla mnie jak muzyka. Gotowałam w przemiłym zespole sześciu osób, a dyrygentami naszego zespołu byli właśnie Alfredo i Leonardo. 

Powyżej podaję link do Instytutu. Ponieważ możecie tam znaleźć kurs gotowania dla siebie. Tematów gotowania jest długa lista. Każdy znajdzie cos dla siebie i może nauczyć się od profesjonalistów przygotować potrawy jak z najlepszej restauracji. 


Podam Wam przepis na pyszną sałatkę z bobu. Wybieram ten przepis, ponieważ bób właśnie pojawiła sie na straganach. Sałatka jest tak prosta, szybka i smaczna, że aż żal byłoby nie spróbować.

Jeśli, któraś z propozycji szczególnie Wam sie spodoba - napiszcie w komentarzu - dołączę przepis. 




Truskawki z kremem dyplomatycznym.
To połączenie dwóch słynnych kremów: kremu Chantilly i kremu pasticcera.
We Włoszech nazywany Crema Chantilly


Podobała mi się formuła warsztatów. 
Najpierw mieliśmy pokaz. Potem wytłumaczenie jak ugotować krok po kroku potrawę, a następnie w grupach sami mieliśmy odtworzyć potrawę. 
To na prawdę wspaniała nauka. 


Peperonata Kalabryjska - najważniejsze to nie przypalić cebuli. 
My Polacy przypalamy cebulkę a we Włoszech to niedopuszczalne!;)


 Peperonata Kalabryjska
Kolejny etap gotowania.


Paperonata Kalabryjska- końcowy etap przygotowania 


Spaghetti z pesto z rukolą.
Pyszne, delikatne w smaku.


 Sałatka z bobem i serem pecorino

800 g bobu
50 g pecorino
ząbek czosnku
natka pietruszki
ocet balsamiczny
oliwa
sól
pieprz

Przygotowanie:

Proste. Bardzo proste. Bób gotować w wodzie ok 4 minut, musi być chrupki. Wystudzić pod zimną bieżącą wodą. Odstawić i obrać ze skórki. Pietruszkę posiekać wraz z ząbkiem czosnku, zetrzeć ser na płatki. Wymieszać z bobem, doprawić solą i pieprzem, skropić octem. Wlać oliwę według upodobania.


Risotto ze szparagami




Serdecznie dziękuję MASALA Smaki Świata za możliwość nauki gotowania. Za wspaniałą atmosferę i prawdziwą lekcję kulinarną. 

piątek, 5 czerwca 2015

Rabarbarowe ciasto bezglutenowe

Rabarbarowe ciasto bezglutenowe

Ciasto bezglutenowe z rabarbarem.Wyszło przepysznie, a poniżej znajdziesz na nie przepis:



Składniki:


1 szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mąki ryżowej
6 jaj
laska wanilii
1/2 szklanki ksylitolu lub cukru lub cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
duże opakowanie jogurtu naturalnego Zott lub 2 małe (temperatura pokojowa)
cukier puder do posypki
3 łodygi rabarbaru
duża tortownica



PRZYGOTOWANIE:


Rabarbar obrać i pokroić. Dosypać łyżkę cukru, odstawić. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Dodać jogurt. Do masy dodawać na przemian mąkę i łyżkę piany (moje mąki zmieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam). Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, na wierzch układając pokrojony rabarbar. Piec w 180 C ok. 50-60 minut.


czwartek, 28 maja 2015

Gołąbki z liści botwiny na parze z kaszą jaglaną (wege)


Kupiłam botwinę, której liście  były tak ogromne, że postanowiłam zrobić z nich gołąbki. 
Zrobiłam z kaszą jaglaną i z czerwoną soczewicą. 
Liście botwinki są bardzo delikatne, najlepiej sprawdziło się ugotowanie ich na parze.



SKŁADNIKI:

10 liści botwiny duże

farsz:

1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
gałązka rozmarynu
 1-2 łyżki oleju rzepakowego
ząbek czosnku
średnia cebula
pieprz
olej lniany do polania


 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego, dodać pół łyżeczki soli, kiedy już się zeszkli dodać roztarty czosnek i posiekany rozmaryn. Wymieszać i dodać do kaszy jaglanej. Dodać sporą ilość mielonego pieprzu i posiekaną natkę. Jeśli kasza się nie klei można dodać jajko.

Umyć liście botwiny i ściąć warstewkę łodygi, żeby liści mogły swobodnie się zwijać. Odwrócić na  "lewą stronę" czyli spodnią część liścia i na wierzch kłaść porcję farszu. Zawinąć tak jak gołąbki.
Ja uparowałam je w koszyczku do parowania ok. 10 minut. Jeśli macie parowary - zadanie ułatwione.


Moje gołąbki polałam olejem z lnu. 


poniedziałek, 25 maja 2015

Zupa botwinkowa z awokado




Botwina króluje teraz na straganach. Pewnie w większości domów gości na stołach. Przygotowałam ją z awokado

 

Składniki:

 pęczek botwinki
młoda marchew
jogurt naturalny
cebula
ząbek czosnku
olej
jaja na twardo
awokado
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
zioła:
koperek i szczypiorek



Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj  pokrojony czosnek.
Buraki odetnij od naci, obierz i przekrój na cztery części. Marchewkę pokrój w talarki. Do wrzącej wody dodaj przyprawy, zeszkloną cebulę z czosnkiem. Gotuj ok 15 minut. Po tym czasie dodaj posiekane łodygi i liście botwiny. Gotuj kilka chwil aż łodyżki będa miękkie. Dodaj jogurt i wymieszaj. Podawaj z ziołami, jajem na twardo i awokado.




Nowalijki w kuchni