Sałatka z pomidorów i truskawek – słodko-wytrawne połączenie lata.
Truskawki i pomidory to duet, który smakuje obłędnie – słodycz owoców świetnie komponuje się z kwaskowatym sosem balsamicznym, oliwkami i świeżymi ziołami.
Prosta, szybka i efektowna – idealna na letnią kolację albo lekką przekąskę.
SKŁADNIKI:
2–3 dojrzałe pomidory (najlepiej różne odmiany)
garść świeżych truskawek
kilka czarnych oliwek
1/2 małej czerwonej cebuli
kapary ( opcjonalnie)
świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek
Sos:
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka octu balsamicznego
sól i świeżo mielony pieprz
szczypta czarnego sezamu lub ziaren słonecznika
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory i truskawki pokrój w plastry, ułóż na talerzu, dodaj oliwki i cebulę. Polej oliwą i octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem, posyp ziołami i sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz