Przystawka do piwa, króre serwowane jest temperaturze 6 C.
Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka mielonego kuminu
łyżeczka płynnego miodu akacjowego
łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki mielonej kolendry
natka z pietruszki ok 2 łyżek
szczypta pieprzu
2 łyżki drobno tartego sera
twarde jabłko pokrojone w dość małą kosteczkę
jogurt naturalny
otarta skórka z cytryny
ząbek czosnku
sól do smaku
łyżeczka musztardy
listki mięty lub natka pietruszki.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i odstawić do lodówki. Po 30 minutach kiedy połącza sie smaki zacznik formować małe wielkości piłki golfowej pulpeciki.
Można je piec ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190stopni
lub obsmażyć na patelni i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
Zjadłabym z chęcią takie kotleciki, muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPoproszę pulpeciki i piwo... koniecznie zimne ;)
OdpowiedzUsuńPyszne te pulpeciki, świetnie podane :)
OdpowiedzUsuńJestem ogromną miłośniczką piwa, z taką przekąską to duet idealny :)
OdpowiedzUsuńNa pewno mają interesujący smak :D Spróbować zawsze by się chciało :)
OdpowiedzUsuńWow wyglądają tak uroczo jakoś :D Chętnie porwałabym ze 3 pałeczki :D
OdpowiedzUsuńI nominowałam Cię do Liebster Blog Award :)
chapnęłabym! i zimnym piwkiem popiła;)
OdpowiedzUsuńTaka przekąska, to jest prawdziwa uczta! Pycha :)
OdpowiedzUsuńCudowne pulpeciki :) Fajne połączenie z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńpulpeciki pierwsza klasa :) z jabłkiem jeszcze nie robiłam,
OdpowiedzUsuńcudo!
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują, ostatnio bardzo polubiłam mielone mięso z indyka, robię też podobny sos, więc jak dla mnie danie idealne:)
OdpowiedzUsuńPyszna przekąska, szybka w przygotowaniu, idealna do piwa:)))
OdpowiedzUsuńzasiadam i ...częstuję się :)
OdpowiedzUsuń