czwartek, 6 sierpnia 2015

Pulpeciki z indyka pieczone z jabłkiem


Przystawka do piwa, króre serwowane jest temperaturze 6 C. 

Składniki:

500 g mielonego mięsa z indyka
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka mielonego kuminu
łyżeczka płynnego miodu akacjowego
łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki mielonej kolendry
natka z pietruszki ok 2 łyżek
szczypta pieprzu
2 łyżki drobno tartego sera 
twarde jabłko pokrojone w dość małą kosteczkę


DIP:

jogurt naturalny
otarta skórka z cytryny 
ząbek czosnku
sól do smaku 
łyżeczka musztardy 

listki mięty lub natka pietruszki.


Wykonanie:

Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i odstawić do lodówki. Po 30 minutach kiedy połącza sie smaki zacznik formować małe wielkości piłki golfowej pulpeciki.
Można je piec ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190stopni 
 lub obsmażyć na patelni i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.

14 komentarzy:

  1. Zjadłabym z chęcią takie kotleciki, muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę pulpeciki i piwo... koniecznie zimne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem ogromną miłośniczką piwa, z taką przekąską to duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno mają interesujący smak :D Spróbować zawsze by się chciało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow wyglądają tak uroczo jakoś :D Chętnie porwałabym ze 3 pałeczki :D
    I nominowałam Cię do Liebster Blog Award :)

    OdpowiedzUsuń
  6. chapnęłabym! i zimnym piwkiem popiła;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka przekąska, to jest prawdziwa uczta! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne pulpeciki :) Fajne połączenie z jabłkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pulpeciki pierwsza klasa :) z jabłkiem jeszcze nie robiłam,

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie się prezentują, ostatnio bardzo polubiłam mielone mięso z indyka, robię też podobny sos, więc jak dla mnie danie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna przekąska, szybka w przygotowaniu, idealna do piwa:)))

    OdpowiedzUsuń