niedziela, 29 marca 2015

Mazurek z galaretką z żurawin




Dziś była próba wypiekania mazurka z galaretką. Kupiłam mrożone żurawiny. 
Wyszedł smaczny- jednak muszę bardziej obciążyć dno, bo ciasto się wybrzuszyło. 
Ja nie jem mąki- zjedli moi chłopcy. Smakowało bo poszedł w 10 minut. Fakt - duży to on nie jest;)


 Ciasto 
szklanka mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka  śmietany
żółtko
1/3 kostki masła zimnego


Zagnieść ciasto z podanych składników i schować do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować dość cienko, wyłożyć formę, obciąż ciasto z wierzchu i piec w 180 stopniach ok 20 minut.


opakowanie mrożonych żurawin
3 łyżki ksylitolu/ cukru
żelatyna ( użyj odpowiedniej ilości ,w zależności od uzyskanego soku) 


Żurawinę przesyp do naczynia i zagotuj. Przez sito przetrzyj owoce i dodaj do uzyskanego soku. Do gorącej masy wsyp żelatynę. Wymieszaj dokładnie. Wystudź. Przelej na ciasto i schłódź w lodówce. 


41 komentarzy:

  1. Świetna forma i jaki cudny mazurek wyszedł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka mała blaszka w sam raz do ciepłej rodzinnej herbatki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny. Imponujący. Sama bym chętnie spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dołączam życzenia świąteczne... Radosnych, rodzinnych i wesołych Świąt Wielkanocnych. Miłego wypoczynku... :)

      Usuń
  4. jej! ekstra! wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki świetny! Strasznie uroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No cudny jest! Ten kolor wciąga :))

    OdpowiedzUsuń
  7. ja tam na kawałeczek bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pięknie, kolor ma fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam kwaśne ciasta i kruche spody, więc dla mnie to mazurek idealny! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj lubię wszelkiej maści galaretki .... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Niesamowicie piękny, inny niż wszystkie!

    OdpowiedzUsuń
  12. ślicznie Ci wyszedł! chętnie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda bajecznie! <3 te kolory.. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kolor wygląda niesamowicie! Super pomysł na niespotykany mazurek :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Najważniejsze, że chłopakom smakowało, u mnie niestety nie ma smakoszy mazurków w żadnej postaci.
    Piękne zdjęcia:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. moja Droga, po prostu piękna ozdoba stołu!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny! Mazurka w takiej żurawinowej odsłonie jeszcze nie widziałem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Robi wrażenie! :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda pięknie i coś czuję, że smakuje równie dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękny, ogromnie mi się spodobał, kolor zniewalająco wiosenny. Pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole :) Ciepłych, spokojnych i rodzinnych świat Ci życzymy. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny pomysł , kolor cudny:) Wesołych Świat :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jest taki piękny, minimalistyczny!!! Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo elegancki mazurek! Taki z klasą! Radosnej Wielkanocy!

    OdpowiedzUsuń
  24. Mazurek i galaretka-dla mnie nowe, genialne połączenie :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jest przepiękny :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  26. Pozdrawiam i życzę spokojnych Świąt w gronie najbliższych :))

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepiękny :) A jak musi smakować :))

    OdpowiedzUsuń
  28. Śliczny!!
    Radosnego Świętowania!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. Wspaniały mazurek, z pewnością szybko zniknął ze świątecznego stołu :-)

    OdpowiedzUsuń