poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Jabłka pod kruchym ciastem


Pierwszy raz piekłam to ciasto w formie na tartę. Świetnie się sprawdziła. Ciasto odrywało się jak bułeczki.


2 szklanka mąki
szklanka cukru pudru
150 gram zimnego masła
3 żółtka
pół laski wanilii lub cukier waniliowy 
1 łyżka kwaśniej śmietany 
6 jabłek Golden Delicjusz 
cukier trzcinowy do posypania jabłek


Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkować połowę ciasta i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Ułożyć obrane i wydrążone połówki jabłek i posypać cukrem trzcinowym. Rozwałkować pozostałą cześć ciasta, większą od pierwszej o ok 2 cm. Przykryć wierzch delikatnie ugniatając brzegi. Piec w 180 stopniach do 50 minut.

37 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie, uwielbiam wypieki z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Rewelacyjnie wygląda i pewnie pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm co za pyszności, fajnie upieczone i podane.
    Sprytnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny sposób na pyszny deserek z jabłkami w roli głównej. Z chęcią taki zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To brzmi tak cudownie...nie chcesz mnie może na kawie przy tym ciastku? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo efektownie to ciacho wygląda! ciekawa jestem,, jak w środku,, :)) muszę upiec! jak będę po dietce :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda bajerancko! :)
    zjaaadłabym z wielką chęcią, uwielbiam jabłkowe ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  8. takie jabłka to niebo w gębie, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda jak poukładane przy sobie bułeczki :D Z naszą miłością do jabłek na pewno by nam bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  10. prezentuje się wybornie :) uwielbiam ciacha z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Widziałam gdzieś takie ciasto, ale jeszcze nie piekłam. Prezentuje się świetnie !

    OdpowiedzUsuń
  12. Urocze wzgórza!
    Piekę to ciasto jako szarlotkę z kawiarni MIsianka wg. kultowego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! W Miasance kupiłam pierwsze i nigdy tak dobrego nie jadłam, teraz piekę sama:)

      Usuń
  13. Widziałam gdzieś takie ciasto, ale jeszcze nie piekłam. Prezentuje się świetnie !

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale piękne! Też chciałam zrobić takie ciacho i w końcu muszę się za niego zabrać; )

    OdpowiedzUsuń
  15. To właśnie to odrywanie "bułeczkowe" podoba mi się najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie wygląda i ta możliwość odrywania ciacha z całą połówką jabłka, super! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetnie wygląda! Kruche ciasto uwielbiam, a najlepsze połączenie robi właśnie z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda to wszytsko przepysznie, narobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  19. Już sobie zorganizowałam przepis na ciasto na tartę wegańską, więc już tylko jeden krok dzieli mnie od takiego cudownego ciasta, jak Twoje :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pychotka, uwielbiam jabłeczniki i owocowe tarty ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Takiego ciacha z całymi jabłkami jeszcze nie robiłam, ale już jakiś czas jestem nim oczarowana. Te kopułki wyglądają tak kusząco :) Muszę koniecznie w końcu zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękne ciasto, znam je, ale już lata nie jadłam, dziękuję za przypomnienie <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda rewelacyjnie, Chętnie wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Takie piękne ciasto na stół i goście leżą i kwiczą z zachwytu :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pięknie wygląda to ciasto! Na pewno je wypróbuję, bo moi chłopacy uwielbiają jabłka :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Kruche ciasto i jabłka, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Kruche ciasto i jabłka, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  28. ale smakowitości, chętnie bym zjadła. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  29. Rewelacyjny deser :) Pomysł naprawdę świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Pięknie wyglądają, aż ma się ochotę spróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Oj świetne te jabłka pod kruchym ciastem :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. Wyglądają niesamowicie pysznie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Wyglądają niesamowicie pysznie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Kruche ciasto i jabłka - idealne połączenie. Fantastycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń