sobota, 11 lutego 2017

Czekoladowe ciasto z pure z buraka



buraki  pieczone 3 sztuki
mąka ryżowa pełnoziarnista 2 szklanki
jaja 3 sztuki
olej rzepakowy 3/4 szklanki
cukier brązowy 1 szklanka/ lub 3/4 szklanki ksylitolu
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
kakao 3 łyżki

tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka roślinnego

Buraki upiec/ugotować zetrzeć na tarce na pure. Wystudzić. Jaja ubić z cukrem, dodać buraki, mąkę, przesiane kakao, proszek do pieczenia. Na końcu dodać olej. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy i piec 45 minut w 180 stopniach. Na wierzch rozprowadzić polewę czekoladową lub serek mascarpone.

Ciasto posypałam pudrem z czarnej porzeczki. Ale w sklepie ze zdrową żywnością, można kupić puder z buraka.

15 komentarzy:

  1. Kolor tego ciacha jest obłędny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi przepięknie wyglądać na stole, że nie wspomnę o smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam czekoladowe ciacho z buraka! :) robię trochę inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham buraki, kocham ciasto czekoladowe, ale takiego połączenia to dopiero jestem ciekawy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, ten puder mnie zaciekawił. Na pewno daje fajny charakter całości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do buraków staram się powoli przekonywać i coś czuję, że to ciasto by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłyśmy parę wypieków z burakiem i faktycznie świetnie to warzywa pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasta z dodatkiem buraków są wspaniałe ! Zwłaszcza z dodatkiem kakao lub czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a najciekawszy ten puder, którym udekorowałaś ciacho :) muszę sobie taki sprawić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Posypanie ciasta różowym pudrem to taki prosty zabieg a jaki efektowny!

    OdpowiedzUsuń
  11. fantastyczne!
    Upiekę sobie...

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmmm... Uwielbiam buraki i czekoladę
    PS. Jutro robię buraczane brownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten kolor ciasta zachwyca! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten puder jest niesamowity...

    OdpowiedzUsuń