niedziela, 18 lutego 2018

Sałatka z czerwonych pomarańczy z Sycylii

Słodkie o czerwono różowym soku. Najlepsze o tej porze czerwone pomarańcze
Kupiłam w kooperatywie spożywczej na warszawskim Muranowie.

Składniki:

3 pomarańczce czerwone z Sycylii
garść rukoli
orzechy włoskie do maku
1/2 szt papryczki chili
pestki słonecznika
1 mała czerwona cebula
1 czerwona cykoria


dressing:

sok z jednej czerwonej pomrańczy
sól do smaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Pomarańcze obrać, pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę.  Pociąć cykorię.
Słonecznik i posiekane orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.
Rozłożyć rukolę, posypać orzechami, polać dresingiem.












9 komentarzy:

  1. Zdrowa i kolorowa twoja sałatka☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie marzy mi się taka sałatka, ale coś nie mogę znaleźć sycylijskich pomarańczy we Wrocławiu :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Najładniejsze owoce zimy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny i smaczny pomysł na sałatkę. Czerwone pomarańcze uwielbiam, więc na pewno by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy tego typu sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale się prezentuje na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń