sobota, 4 lutego 2017

Masło z wędzonej makreli



Bardzo szybka i smaczna pasta. Smakuje jak ta ze sklepu, ale na pewno nie ma w niej tyle dodatków chemicznych. 

Składniki:

makrela wędzona 1 sztuka 
masło 1/2 kostki

koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki

Przygotowanie:

Mięso makreli oddziel od skóry i wyjmij ości, włóż do rozdrabniacza razem z miękkim masłem i łyżeczką koncentratu pomidorowego., w razie potrzeby dodaj kolejną łyżeczkę i zmiksuj. Przełóż do słoika lub naczynia z zamknięciem.

czwartek, 2 lutego 2017

Jaglane muffiny z gruszką

Jaglane muffiny z gruszką

W minionym tygodniu już czterokrotnie upiekłam muffiny. A to dlatego, że szybko się je robi. Jemy je na śniadanie. Są bez cukru, bez glutenu. Pięć minut przygotowanie, 25 minut pieczenie.


SKŁADNIKI:


1 szklanka mąki jaglanej
3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
dojrzała gruszka
pół łyżeczki kardamonu
1 łyżka płatków migdałowych
szklanka napoju jaglanego
jajko
1 płaska łyżeczka sody i proszku do pieczenia
1 łyżka nasion lnu


PRZYGOTOWANIE:


Gruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do wysokiej miski. Wbić jajo, wlać "mleko" jaglane. Dodać mąkę jaglaną, płatki owsiane, płatki migdałowe, kardamon oraz siemię wraz z proszkiem i sodą. Wymieszać całość. Przełożyć do 3/4 wysokości  foremek.  Piec w 180 stopniach około 25 minut.
Z podanych składników wyszło 6 sztuk.







czwartek, 26 stycznia 2017

Pure z selera z mleczkiem kokosowym

PURE Z SELERA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

Przepyszne, lekkie i kremowe pure z selera z mleczkiem kokosowym polane olejem lnianym z pierwszego tłoczenia.

SKŁADNIKI:



seler korzeniowy duża bulwa
mleczko kokosowe 250 ml
sól około 1/2 łyżeczki 
olej lniany 1 -2 łyżki 
orzeszki piniowe
pieprz
gałka muszkatołowa 1 szczypta 
natka pietruszki


PRZYGOTOWANIE:


Selera obrać, umyć i pokroić w dość dużą kostkę. Ugotować do miękkości w wodzie lub na parze ok. 15 minut. Odcedzić i dodać sól, wlać mleczko i zmiksować. Doprawić pieprzem i gałką. Polać olejem lnianym lub innym ulubionym i posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi.
Orzeszki piniowe w całkiem rozsądnej cenie kupiłam w Rossmanie.

piątek, 20 stycznia 2017

Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym twarogiem

Nawet się nie spodziewałam, że zwykłe składniki takie jak: ziemniaki, kiszona kapusta, jabłko, kminek i wędzony twaróg mogą stworzyć razem wspaniały  smak. Zapraszam na zapiekankę z ziemniakami i wędzonym twarogiem:

SKŁADNIKI:

ziemniaki 1 kg
kapusta kiszona 250 g
jabłko kwaśne 1 sztuka
twaróg wędzony 1 opakowanie
jogurt naturalny 150 ml
jaja 2 sztuki
kminek 1 łyżeczka
mleko 3,2% 1/2 szklanki
ziele angielskie 3 ziarenka
liść laurowy 2 sztuki
sól i pieprz do smaku
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, pokrój w 3 mm plasterki, wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 8 minut. Odcedź. Odstaw od ostygnięcia. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklij na oleju, dodaj wypłukaną kapustę kiszoną. Dadaj liście, ziele i kminek. Duś mieszając kilka minut. Odstaw. Jabłko obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Rozłóż w nim połowę ziemniaków. Na wierzch rozłóż kapustę a na kapustę jabłko. Teraz kolej na resztę ziemniaków. Ułóż kolejną warstwę. Przygotuj z mleka jaj i jogurtu mieszaninę, wlej całość na zapiekankę. Na wierzch rozsyp pokruszony wędzony twaróg. Zapiekaj ok. 50 minut w 190 stopniach.

poniedziałek, 16 stycznia 2017

Beza z pudrem z czarnej porzeczki i kiwi


Mój syn miał niedawno imieniny. Aby uczcić ten dzień przygotowałam bezę. 
Do bezy staram się zawsze dodać jakieś owoce. Sezon zimowy ubogi jest w świeże owoce. Można kupić ale one nie smakują tak jak w sezonie. Wybrałam kiwi który jest owocem smacznym o każdej porze roku. Użyłam także pudru z czarnej porzeczki z liofilizowanymch porzeczek. Blaty bezy najlepiej zrobić dzień wcześniej a krem już w dniu kiedy chcemy bezę podać.

PRZEPIS:

Beza:

białka z 5 jajek temperatura pokojowa
cukier drobny 1 szklanka
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

serek mascarpone 2 opakowania lub jedno duże 
małe opakowanie śmietanki kremówki 
2 pełne łyżki cukru trzcinowego zmielonego w młynku do kawy 
laska wanilii 1 sztuka lub aromat waniliowy 
kiwi 4 sztuki
alkohol 50 -100 ml ( amaretti lub limoncello - tylko dla dorosłych)

puder z czarnej porzeczki lub z innych owoców - opcjonalnie 

Ubijanie bezy:

Bezę ubijamy długo ponad 10 minut w szklanej lub metalowej misie.
Ubijamy pianę z białek, a kiedy pianę mamy sztywną dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy aż do skończeniu cukru. Następnie wlewamy ocet i dodajemy mąką ziemniaczaną. Mieszamy na jednolitą masę.

Spód zrobiłam w miarę płaski, część przeznaczoną na górę trochę wyższą.

Dzielimy powstałą masę na 2 równe części. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i wkładamy porcję bezy łyżką kształtując okrąg. To samo robimy z pozostałą częścią ale łyżką "ciągniemy" bezę w górę, co pozwoli pianę unieść lekko w górę. 
Proces pieczenia wyglądał tak: nastawiłam piekarnik na 180 stopni, włożyłam  blaty bezy i natychmiast zmniejszyłam temperaturę do 140 st. C. Piekłam tak 90 minut, po tym czasie była jeszcze miękka w środku - sprawdziłam - suszyłam ją kolejne 2 godziny w 100 st. C i potem jeszcze z godzinkę w 80 stopniach C aż była dobrze sucha.
 
Krem:

Ser mascarpone przekładamy do miski i miksujemy  ok. minuty, dodajemy następnie 50 ml kremówki i łączymy z cukrem ( daję mało cukru bo blaty bezy są słodkie) oraz dodajemy wanilię. Kremówkę ale już w ilości 100 ml można też wcześniej ubić i dodać bitą śmietanę do serka mascarpone ale wtedy trzeba wmieszać ją delikatnie trzepaczką aby krem był bardziej puszysty. Jeśli beza jest dla dorosłych można dodać trochę alkoholu.

Składanie bezy:

Blat bezy połóż na ładnym talerzu lub paterze. Wyłóż krem na bezę i delikatnie rozsmaruj na cały blat. Następnie na krem połóż plastry kiwi. 

Bezę posypałam pudrem z liofilizowanych czarnych porzeczek, które kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością.

Bezę przechowuj w lodówce lub chłodnym miejscu.

RADA: Z pozostałych żółtek można zrobić krem pâtissière. 

środa, 11 stycznia 2017

Gofry z ciasta bananowego bezglutenowe

dojrzałego banana, kilku łyżek różni mąk ( u mnie owsiana, gryczana i kukurydziana) jaja, proszku do pieczenia i napoju roślinnego zrobicie pyszne gofry. Jeśli nie masz gofrownicy z ciasta z łatwością usmażysz placuszki.
Dodajcie mąkę taką jaką macie  (lubicie).

Ciasto:

Dodajcie mąkę taką jaką macie  (lubicie).


Ciasto:


po 3 łyżki różnych mąk (gryczana, kukurydziana i owsiana)
1 łyżka cukru trzcinowego (ksylitol)
jajo
szklanka mleka/ napoju roślinnego (u mnie sojowe)
1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dojrzały banan
olej do smarowania gofrownicy


PRZYGOTOWANIE 


Banana rozcieram tłuczkiem do ziemniaków (można to zrobić widelcem), dodaję kolejne składniki, mieszam. Ciasto powinno być dosyć gęste.

Piekę w gofrownicy, aż będą rumiane.
Z podanej ilości składników wyszło 6 sztuk. Moja gofrownica jest dość duża.

Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:
• Gofry z dyni



piątek, 6 stycznia 2017

Chleb żytni na własnym zakwasie

W moim domu chleb piecze mąż. Z całą swoją wiedzą i doświadczeniem podzielił się z Wami w poście poniżej. Zapraszam na prawdziwy chleb. 


Pieczenie chleba na zakwasie bez drożdży składa się z kilku etapów:

-zakwas
-zaczyn
-wyrabianie
-wyrastanie i pieczenie

Zakwas

 Zakwas robimy na 3, 4 dni przed pieczeniem chleba.  Do naczynia (podłużnego w kształcie szklanki)  wsypujemy 40 g mąki (najlepiej razowej typu 1700 do 2000) i dolewamy 40  ml wody. Mieszamy drewnianą łyżką (zakwas nie może mieć kontaktu z metalem!!). Konsystencja mieszaniny powinna być trochę luźniejsza niż ciasta naleśnikowego.
Przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym, żeby mógł oddychać. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Codziennie dodajemy (dokarmiamy) ok. 20-30 g mąki i wody tyle żeby utrzymać pierwotną luźną konsystencję. Po 3 lub 4 dniach, gdy już widać że są bąbelki i zwiększyła się objętość a z naczynia czuć zapach podobny do fermentowanych jabłek, zakwas jest gotowy.
[1/3 zostawiamy w naczyniu i wstawiamy do lodówki do następnego pieczenia. Następnym razem nie będzie trzeba robić nowego, a tylko aktywować uśpiony zakwas wyciągając go z lodówki na 12 godzin przed następnym pieczeniem.]
Zaczyn.
W zależności od preferencji na tym etapie decydujemy jakie mąki chcemy użyć. Mieszanki dowolne.  W tym przepisie robimy żytni razowy wiec ja wybieram 100% razowej typ 1700-2000.
Do miski wlewamy zakwas i dosypujemy 100 g mąki oraz 90- 100 ml wody. Mieszamy. Konsystencja powinna być spójna ale nie sztywna. Zaczyn odstawiamy na 12 godzin w ciepłe i ciemne miejsce  w misce przykrytej ściereczką. Po tym czasie jak przejedziemy po powierzchni ciasta palcem powinny pokazywać się jakby rozrywane, przypominające gąbkę, struktury.
 [Są też inne procesy wielokrotnego dodawania i wyrabiania ciasta już w tym momencie dla uzyskania innych rodzajów chleba, lecz w tym przepisie podaje najprostszą drogę.]
Wyrabianie
Do zaczynu dodajemy 400 g mąki i ok 350 ml wody. Mieszamy i wyrabiamy ręcznie do momentu, kiedy ciasto chlebowe zacznie do nas "mówić że jest gotowe", jakby kląskać zasysając powietrze. Mąka żytnia ma niewielką zawartość glutenu wiec nie da się wyrobić ciągnącego ciasta. [Dlatego żytnie chleby piecze się w foremkach.] Konsystencja ciasta powinna być jednolita, trzymać miskę w której jest wyrabiane. Ani za wodnista, ani za luźna. [ Za sztywna może mniej wyrosnąć, za luźna da mokry chleb.] Tak przygotowane ciasto wkładamy do foremki wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Wyrównujemy powierzchnię wilgotna dłonią. odstawiamy na ok 4-5 h do wyrośnięcia.
Wyrastanie i pieczenie
Ciasto jest gotowe do pieczenia tylko jeśli wyrosło. [Nie pieczemy niewyrośniętego!!] Trzeba czekać na taki moment kiedy naciśnięte ciasto palcem nie wraca do poprzedniego kształtu. [Szczerz mówiąc to wydaje mi się że najlepiej byłoby trafić na moment zaraz przed konńcem wyrastania. Ale jak to zrobić?]
Gotowe ciasto smarujemy wodą na wierzchu. To pozwoli na uzyskanie ładnej skórki. [No może lepszej niż gdy nie posmarujemy. Wątpię czy da się uzyskać ładną w warunkach piekarnika domowego.] Wody nie może być za dużo bo czasem gdy powierzchnia jest "ślisko-szklista" może nie pozwolić na wydostawanie się gorącego powietrza z wnętrza chleba i uzyskamy efekt poduszki powietrznej pod skórką, a w środku nieupieczonego ciasta. W takim przypadku można nakłuć powierzchnie. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Chleb piec 60 min. Niektórzy zmniejszają temperaturę po 25 min do 185 st. C. Ja piekę cały czas w tej samej. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyjąć z foremki. Odstawić na kratkę do wystudzenia i odparowania. Nie kroić przez kilka godzin (dobrze nawet poczekać do następnego dnia, ale jakoś i tak nie wierzę, że przy pierwszym pieczeniu ktoś wytrzyma czekać tak długo :) )

Smacznego.

czwartek, 5 stycznia 2017

Sous Vide Cooker w Lidl. Test urządzenia oraz przepis.


Ostatnio uczestniczyłam w warsztatach, na których większość potraw przygotowywanych było metodą sous-vide. Szczerze powiem, że trochę byłam rozczarowana. Dlaczego? Nie widziałam nadziei na posiadanie takiego sprzętu. Potrawy serwowane były przepyszne. Lekkie, soczyste, aromatyczne i dietetyczne. Mnie zachwycił smak. Jadłam i wiedziałam, że rzadko będę mogła jeść tego typu potrawy. Tylko w restauracjach. Wczoraj otrzymałam propozycję testowania urządzenia do gotowania metodą sous- vide. Nie zastanawiałam się długo. Po prostu od razu chciałam zacząć w nim eksperymentować. Taki sprzęt będzie dostępny w sklepach Lidl pod nazwą SOUS VIDE COOKER od 5 stycznia 2017
Teraz będziemy mogli tą metodą przygotowywać posiłki jak w restauracji. Metoda to wolne gotowanie na parze zapakowanych próżniowo produktów. 


Sous-vide próżniowa metoda długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Sous - vide po francusku oznacza:  w próżni.

Temperatura w jakiej można  przygotować potrawy jest różna dla poszczególnych produktów.

• cielęcina: 65 ÷ 68 °C
• wołowina: 58 ÷ 60 ºC
• wieprzowina:65 ÷ 66 ºC
• drób: 65 ÷ 71 ºC
• warzywa: 80 ÷ 85 ºC
• ryby: 58 ÷ 60 ºC

Tak przegotowane produkty zachowują naturalny smak, soczystość i witaminy.


Urządzenie składa się z pokrywki, kratki dennej, kratki separujące,j pojemnika na wodę, modułu podstawowego, przewodu  zasilającego i  instrukcja obsługi

Zalety wolnowaru suou vide:

przygotowywanie większej ilości posiłków, marynaty wnikają do produktu spożywczego głębiej i intensywniej dzięki czemu potrawy stają się intensywne w smaku, produkty spożywcze nie tracą aromatu i wody przez co ryba czy mięso pozostają przez cały czas bardzo soczyste i nie wysychają. Można przygotowywać także warzywa korzeniowe oraz twarde owoce.

Produkty marynowane należy włożyć do worka próżniowego dzień wcześniej i umieścić w lodówce kawałki powinny być mniej więcej tej samej wielkości czy grubości w przypadku warzyw odcinamy głowy a większe sztuki dzielimy na kawałki.

Za pomocą urządzenia przygotujemy:

  1.  wołowina polędwica stek rostbef 
  2. wieprzowina karczek wieprzowy
  3.  żeberka jagnięce
  4.  pierś z kury pierś indycza kacza, gęsia
  5.  łososia dorsza krewetki przegrzebki 
  6. ziemniaki marchewki szparagi a nawet jajka w skorupce


 Przed przystąpieniem do gotowania Należy uważnie przeczytać instrukcję i do dzieła jestem ciekawa jak Wam będzie smakowało podzielcie się ze mną waszymi uwagami.



Łosoś lub inna ryba 


SKŁADNIKI:

4 steki z łososia
kilka plasterków cytryny 
sól, pieprz do smaku
rozmaryn




 PRZYGOTOWANIE:

Umyć łososia osuszyć papierowym ręcznikiem, dwa plastry cytryny położyć na  rybie, dodać  rozmaryn do woreczka próżniowego zapakować łososia próżniowo. Zgodnie z instrukcją w zgrzewarce. Woreczek włożyć  do wolnowaru i włączyć odpowiedni program. po zakończeniu programu wyjąć jak najszybciej łososia z woreczka. Podawać z ulubionymi warzywami na przykład szpinakiem i ziemniakami i sosem chrzanowym.


Moja opinia:

Kiedy już opanujemy zgrzewanie woreczków, a trwa to szybko, pozostaje nam tylko włączyć główne urządzenie, włożyć produkty i czekać wymagany czas.
Urządzenie jest wykonane estetycznie. Łatwe w użytkowaniu. Należy uważać na przyprawianie potraw. Przyprawiamy delikatnie przy tej metodzie gotowania. Używamy o połowę mniej przypraw niż w klasycznym gotowaniu lub smażeniu.


UWAGA!
Urządzenie sous vide, zgrzewarka do kupienia osobno z 1 rolką folii.


poniedziałek, 2 stycznia 2017

Szarlotka z mąki owsianej bezglutenowa

Szarlotka z mąki owsianej bezglutenowa

Do ciasta użyłam mąki bezglutenowej kupionej w specjalistycznym sklepie. Można zrobić z każdą mąką pszenną, żytnią. Ciasto nie jest słodkie, jego słodkość zależy od was. Ja jestem zwolenniczką średnio słodkich ciast.

Ciasto kruche nauczyłam się z programu Jacques Pepin i od tego czasu wykonuję tylko to. Czyli mąka, masło, woda, odrobina wody lodowatej, cukier. Jeśli ciasto ma być wytrawne np. do quiche dodaję wtedy sól.


Ciasto kruche nauczyłam się z programu Jacques Pepin i od tego czasu wykonuję tylko to. Czyli mąka, masło, woda, odrobina wody lodowatej, cukier. Jeśli ciasto ma być wytrawne np. do quiche dodaję wtedy sól.


SKŁADNIKI:


mąka owsiana 500 g
(Provena)
cukier trzcinowy 1 łyżka
masło zimne 200 g
woda zimna 3 łyżki
jabłka nierozpadające się 6 sztuk (u mnie Champion)
sok z połowy cytryny
mielony cynamon 1 łyżeczka
kardamon 1 łyżeczka


PRZYGOTOWANIE:


Mąkę wsypałam do malaksera, dodałam zimne masło pokrojone w grubą kostkę oraz łyżkę cukru i zaczęłam mieszać. Kiedy ciasto zaczęło się grudkować dodałam zimnej wody. Uformowane ciasto przełożyłam na folię spożywczą, włożyłam do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrałam, podzieliłam na ósemki, a ósemki na plasterki. Skropiłam sokiem z cytryny. Wsypałam 1 łyżkę cukru trzcinowego, kardamon i cynamon.
Połowę ciasta rozwałkowałam do formy i wylepiłam nim dno i boki formy, wyłożyłam jabłka, a wierzch przykryłam resztą ciasta. Można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Piec w 180 stopniach C ok. 60 minut.
Ze względu na brak glutenu ciasto kruszy się bardziej. Można dodać gumy guar, która jest zdrowym produktem roślinnym (dużo można poczytać w internecie informacji na temat gumy guar). 




czwartek, 29 grudnia 2016

Jajecznica z krewetkami

Nowy Rok za pasem. Czy macie już skomponowane sylwestrowe menu? Od 27 grudnia w sklepach Lidl można dostać mnóstwo produktów, z których z łatwością przygotujecie coś na tą wyjątkowa noc.
Dipy, koreczki, hummus, soczyste oliwki, steki maminha Lidl stek i Prosecco. 

Aby dobrze się bawić przygotowano dla nas kolorowe gadżety sylwestrowe. Więc będzie zabawa!!!

Przygotowałam dla was pastę jajeczną z krewetkami  

SKŁADNIKI:

4 jaja 
100 g mrożonych krewetek koktajlowych
łyżka masła
sok z cytryny 1 łyżka
serek Philadelfia 
1 łyżeczka musztardy (żółtej amerykańskiej lub Dijon)
sól i pieprz, do smaku
natka pietruszki, szczypiorek lub koperek
chleb żytni ze słonecznikiem z Lidl 

PRZYGOTOWANIE:

Rozmroź krewetki. W garnku zagotuj wodę z sokiem z cytryny. Do gotującej się wody wrzuć rozmrożone krewetki i gotuj 30 sekund. Rozpuść masło wrzuć krewetki, podsmaż. Wbija jajka. Połącz z serkiem lub gęstym jogurtem oraz musztardą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj z krewetkami z ziołami. Serwuj na chlebie żytnim ze słonecznikiem. 




piątek, 16 grudnia 2016

Buraki z wiśniami w miodzie i occie balsamicznym

Buraki z wiśniami w miodzie i occie balsamicznym.

Znakomity dodatek do mięs. Przepis inspirowany książką "Kuchnia Polska" z Lidla Karola Okrasy. Chyba jeszcze nigdy nie zrobiłam dania czysto odzwierciedlającego przepis. Zwykle dodaję coś od siebie, zamieniam składniki, których nie lubię na swoje smaki.

SKŁADNIKI:

4 ugotowane lub upieczone buraki
opakowanie mrożonych wiśni
sól i pieprz do smaku 
1 łyżka miodu
1 goździk 
2 łyżki czerwonego octu balsamicznego
ząbek czosnku
liście tymianku lub mięty 

PRZYGOTOWANIE:

Buraki pokroiłam w ósemki. Na patelni rozgrzałam miód dodałam goździk i czosnek. Dodałam do gorącego płynu rozmrożone wiśnie i dodałam buraki. Szybko podgrzałam całość. Posypałam świeżym tymiankiem i odrobiną mięty.
Dodałam kilka kropel oleju lnianego 




piątek, 9 grudnia 2016

Produkty Premium w Netto. Sałatka z rukoli, borówki amerykańskiej z pieczonymi burakami i octem balsamicznym



Otrzymałam bardzo dobrej jakości produkty Premium z Netto. 
 Przygotowałam dla Was sałatkę  z rukoli, borówki amerykańskiej, z pieczonymi burakami i octem balsamicznym z pieprzem  i z solą himalajską. 

SKŁADNIKI:

opakowanie rukoli
3 pieczone buraki
borówki amerykańskie lub suszona żurawina
sól himalajska Premium z Netto
ocet balsamiczny Premium z Netto 
oliwa tłoczona na zimno

PRZYGOTOWANIE:

Upiecz małe buraczki w folii aluminiowej. Obierz ze skórki i potnij w plastry. Rozłóż rukolę na talerzu, rozłóż buraki, owoce. Całość polej octem balsamicznym, oliwą, solą himalajską i pieprzem.
Wspaniale będzie smakowała z szybką prosciutto Premium. 



Wspaniale zapakowany prezent ze smacznym podarunkiem 


Aby być na bieżąco z ofertą sklepu  Netto - zaglądajcie na stronę internetową. 



Smacznych zakupów! :) 



środa, 30 listopada 2016

Warsztaty z Fairy w FoodLabStudio



Fairy Polska zorganizowała dla blogerów warsztaty. 
Głównym założeniem warsztatów było nie marnowanie  żywności. 



Przygotowano dla nas najpiękniejsze fartuszki z falbankami. Kocham falbanki !!! A że lata nie te to chociaż fartuszek mam;) Dla mężczyzn prosty fason. 



Kilka sposobów na nie marnowanie. 


 Grzegorz Łapanowski jak zawsze z niezmienną pasją opowiadał o produktach i co co będziemy gotować.


Grupa w której miałam przyjemność być przygotowywała deser. Z białek wykonana została beza włoska a z żółtek (z których nie zawsze wiemy co zrobić krem patissiere z prażonymi jabłkami na maśle klarowanym).



Przygotowaliśmy też migdały w karmelu.


Polędwica wołowa w ziołach. 



Tatar z prażonym papierem ryżowym z trzema kolorowymi majonezami. 



To danie według mnie było najlepsze: pure z dyni, z jarmużem rażonymi pestkami słonecznika z surowym topinamburem oraz z rukwią wodna. 



Pstrąg na pure z kalafiora z prażonymi nerkowcami. 




Beza włoska z granatem. 


Serdecznie dziękuję Fairy Polska za możliwość uczestnictwa w warsztatach. 
Za wspaniałe dania. Wspaniałą atmosferę. Pozdrawiam wszystkich uczestników. 

poniedziałek, 28 listopada 2016

Słodka Kuchnia Polska Pawła Małeckiego w Lidl


Kolejne warsztaty z Lidl Polska. Tym razem na słodko. Mistrz cukiernictwa Paweł Małecki przygotował dla Nas Kuchnię Polską na słodko. 
Książkę można mieć za zakupy w Lidl. 
Za każde wydane 50 zł dostaniemy 1 naklejkę. Naklejek należy mieć sześć. 


W Cook up na Bielanach stół już świąteczny.



 Podzieliliśmy się na siedem grup. Każda grupa przygotowała te sama ciasta z przepisu Pawła. Ucierane ciasto z jabłkami grójeckimi, oponki serowe i piernik.



Paweł dzielił się z nami swoją wiedzą. 


Uczył nas jak ozdobić piernik powidłami śliwkowymi, masą marcepanową i polewą czekoladową. 
Uwielbiam taką lekcję pokazową. 


Do ucieranego ciasta można dać każde owoce, ale uwaga na owoce, które puszczają dużo soku. Może powstać zakalec ostrzega Paweł Małecki. 


Przepyszne oponki serowe, którym trudno się oprzeć -  to przepis Pawła Małeckiego domu rodzinnego. Takie oponki pamięta z dzieciństwa. 



Forma przygotowana, za chwilę dziewczyny wleją ciasto. 



Serdecznie dziękuję za zaproszenie marce Lidl Polska. 
Za pyszne warsztaty, cudowną atmosferę i proszę o więcej! słodkich warsztatów.  Nowa słodka Kuchnia Polska Pawła Maleckiego dla amatorów słodkiego smaku. Książka piękna, niezwykłe przepisy z regionów.


środa, 23 listopada 2016

Łosoś z pieca z pomidorkami

Pieczony łosoś z pomidorami i z cytryną 

SKŁADNIKI:
2 porcje 

300 g łososia
4 plastry cytryny
słodka papryka do smaku 
sól morska
pomidorki koktajlowe

Piekarnik nastawić na 200 stopni C.

PRZYGOTOWANIE:

Rybę przeciąć na na dwie porcje umyj i oprósz solą oraz papryką, położyć na każdej porcji dwa plastry cytryny. Położyć w brytfannie posmarowanej olejem obok dodać umyte pomidorki i piec około 20 -30 minut. 

środa, 9 listopada 2016

Warsztaty Lidl z Karolem Okrasą "Kuchnia Polska"


Spotkaliśmy się w gronie fantastycznych blogerów i dziennikarzy, aby razem móc zapoznać się z książką Karola Okrasy i  gości "Kuchnia Polska".
Książkę można mieć za zakupy w Lidl ( tu znajdziecie jak można ją mieć).
Obejrzałam książkę. Książka nie dosyć, że zawiera wspaniałe przepisy, zdjęcia to wydana jest na  wspaniałym papierze. 


Kuchnia Karola Okrasy jest perfekcyjna. Zawiera mnóstwo smaku. Składniki dobierane są starannie. 
Obróbka i przygotowanie też jest perfekcyjnie. Sami zobaczycie.  W książce dokładnie jest podane jak należy kroić warzywa, jaką mają mieć wielkość. 
Karol pokazywał nam jak samumu w domu wędzić potrawy. A wędzić można bez mała wszystko. 


Kacze piersi w sosie czekoladowym


Wędzona polędwica z jelenia z salsą. 


Przepiękne, perfekcyjne podana polędwica. 


Serdecznie dziękuję LIDL i uczestnikom za wspaniałą atmosferę na warsztatach.