czwartek, 7 stycznia 2016

Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym


Przepis na samo ciasto pochodzi z opakowania drobnego cukru Diamant drobny.
Jednak z podanych sadników wychodzi maleńkie ciasto.
Proponuję podwoić składniki, aby ciasto mogło sie upiec w zwykłej tortownicy. 
Ja mam na szczęście małą ok 19 cm tortownicę, wiec miałam w czym upiec ciasto. 



Jaja i masło o temperaturze pokojowej. Podwój liczbę składników jeśli chcesz, aby ciasto było upieczone w zwykłej tortownicy. Z poniższych wystarcza na mała foremkę.

4 jaja
125 gram miękkiego masła
125 gram cukru
150 gram mąki 
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
olejek cytrynowy lub otarta skórka z cytryny


Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Miękkie masło utrzeć porządnie z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać sok z cytryny i olejek. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Teraz delikatnie po łyżce dodawać pianę z białek i mieszać już łyżką. Wylać ciasto na wysmarowana i oprószoną małą tortownicę. Piec w 170 ok 45 minut.



Krem ( składniki na krem podane do małej formy - podwój liczbę składników kremu jeśli robisz większą wersję ciasta)

małe opakowanie serka mascrpone
50 ml limoncello lub innego alkoholu może być wódka żubrówka
2 pełne łyżki  lemon curd
skórka z otartej cytryny

Składniki kremu mieszany ze sobą trzepaczką.

Ciasto przekrawamy na pół i nasączamy ponczem:

pół szklanki gorącej wody
łyżka miodu z akacji u mnie cytrynowy ( bo akurat taki miałam)
sok z połówki cytryny

Warstwy ciasta przełóż krem i dekoruj wierzch jak lubisz.

20 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! :>
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja po prostu kocham cytrynowe słodkości. To ciasto wygląda pysznie i z chęcią bym zjadła duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, z taką śnieżną pierzynką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe ciacho :) cytrynowe smaki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię ciacho cytrynowe, jest takie odświeżające:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uuuuuu, wygląda zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na taki deser ja się chętnie pokuszę! Uwielbiam zajadać się ciastami z kremem cytrynowym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, mój facet by oszalał, uwielbia wszystkie cytrynowe słodkości, muszę zapisać ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. i ten wierzch z lukrowych kuleczek <3
    pięknie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam cytrynowe ciasta! A Twoje prezentuje się wspaniale. Niczym torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda na bardzo delikatne. Jako że uwielbiam desery cytrynowe, przepis bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń