wtorek, 18 czerwca 2013

Otrębowe ciasto z czereśniami





Ciasto otrębowe z czereśniami. Je się je bez "wyrzutów sumienia".  Robię je kilka razy w sezonie: z czereśniami, z morelami, brzoskwiniami i śliwkami. Wychodzi zawsze. Nie zawiera tłuszczu. Składniki na małą firmę. Na dużą należy podwoić składniki.


Składniki:

500 g czereśni ( lub innych owoców w sezonie: wiśnie, brzoskwinie, morele)
1 szklanka mąki
1 szklanka pszennych otrąb
1/2 szklanki drobnego cukru 
4 duże jaja L lub 5 mniejszych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki płatków migdałowych na wierzch do posypania
cukier puder do posypania



PRZYGOTOWANIE 

Czereśnie umyj i przekrój na pół usuwając pestkę. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać sztywną pianę, pod koniec dodaj ze 3 łyżki cukru. Następnie dodaj do piany żółtka i dalej ubijaj, teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec zmieszaj z otrębami już bez ubijania np. trzepaczką. Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź ciasto. Układaj połówki czereśni skórką do dołu. Posyp całość płatkami migdałowymi. Piecz w 180 stopniach ok. 40-50 minut. Wystudź i oprósz cukrem pudrem.



22 komentarze:

  1. pycha!:)jedne z moich ulubionych owoców:) ja na razie szaleję z truskawkami:D aż muszę kupić czereśnie bo mi smaku narobiłaś:D

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, czereśnie z tego ciasta się tak pięknie do mnie uśmiechają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm.. takie ciasto to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudownie:) zapisuję przepis:***

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli bez "wyrzutów" to biorę, tym bardziej, że tak smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. jak tylko dorwę czereśnię to też sobie upiekę takie pyszne i zdrowe ciacho :) wygląda bardzo smakowicie!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne zdrowe ciasto, sezon na czereśnie trwa to jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O nie moge, wyglada oblednie! Zjadlabym z 2 kawaleczki:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. oo.. ciacha z czereśniami są pyszne! A do tego zdrowsze, bo otrębowe-lepiej połączyć nie mogłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. o rety czereśnie:) bosko wygląda:) http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak dla owocowych wypieków!! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Och jakie piękne! I zdrowe :)
    Ja na czereśnie muszę jeszcze zaczekać, u moich rodziców jest bardzo późna odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie dość, że zdrowe, to jeszcze rewelacyjnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny przepis na smaczne, szybkie i zdrowe ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo mi się podoba takie zdrowe ciasto z owocami! a akurat mam niezagospodarowane otręby :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam! Z czereśnią- uwielbiam :) Lato jest cudowne, tyle pyszności przynosi :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Upiekłam, wyszło przepysznie :) muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam ciasto nie z kakao i bałam się wyniku... Ale widocznie i laikom się udaje. Super i życzę kolejnych tak dobrych przepisów. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. W przepisie jest 3/4szkl cukru, a potem go nie ma uzytego... Jest tylko 3 lyzki do piany...

    OdpowiedzUsuń