Ciasto otrębowe z czereśniami. Je się je bez "wyrzutów sumienia". Robię je kilka razy w sezonie: z czereśniami, z morelami, brzoskwiniami i śliwkami. Wychodzi zawsze. Nie zawiera tłuszczu. Składniki na małą firmę. Na dużą należy podwoić składniki.
Składniki:
500 g czereśni ( lub innych owoców w sezonie: wiśnie, brzoskwinie, morele)
1 szklanka mąki
1 szklanka pszennych otrąb
1/2 szklanki drobnego cukru
4 duże jaja L lub 5 mniejszych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki płatków migdałowych na wierzch do posypania
cukier puder do posypania
pycha!:)jedne z moich ulubionych owoców:) ja na razie szaleję z truskawkami:D aż muszę kupić czereśnie bo mi smaku narobiłaś:D
OdpowiedzUsuńrobiłam! wyszło przepyszne:)
Usuńpysznie wygląda, czereśnie z tego ciasta się tak pięknie do mnie uśmiechają :)
OdpowiedzUsuńMmm.. takie ciasto to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńcudownie:) zapisuję przepis:***
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńJeśli bez "wyrzutów" to biorę, tym bardziej, że tak smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńjak tylko dorwę czereśnię to też sobie upiekę takie pyszne i zdrowe ciacho :) wygląda bardzo smakowicie!!
OdpowiedzUsuńFajne zdrowe ciasto, sezon na czereśnie trwa to jak znalazł :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńO nie moge, wyglada oblednie! Zjadlabym z 2 kawaleczki:-)
OdpowiedzUsuńoo.. ciacha z czereśniami są pyszne! A do tego zdrowsze, bo otrębowe-lepiej połączyć nie mogłaś ;)
OdpowiedzUsuńo rety czereśnie:) bosko wygląda:) http://martawkuchni.blog.pl/
OdpowiedzUsuńTak dla owocowych wypieków!! :)
OdpowiedzUsuńOch jakie piękne! I zdrowe :)
OdpowiedzUsuńJa na czereśnie muszę jeszcze zaczekać, u moich rodziców jest bardzo późna odmiana :)
Nie dość, że zdrowe, to jeszcze rewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na smaczne, szybkie i zdrowe ciasto :D
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba takie zdrowe ciasto z owocami! a akurat mam niezagospodarowane otręby :)
OdpowiedzUsuńMniam! Z czereśnią- uwielbiam :) Lato jest cudowne, tyle pyszności przynosi :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam, wyszło przepysznie :) muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam ciasto nie z kakao i bałam się wyniku... Ale widocznie i laikom się udaje. Super i życzę kolejnych tak dobrych przepisów. :)
OdpowiedzUsuńW przepisie jest 3/4szkl cukru, a potem go nie ma uzytego... Jest tylko 3 lyzki do piany...
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi, poprawiłam.
Usuń