sobota, 26 września 2015

Pieczona dynia z białym winem




Jadłam pieczoną dynię na Sycylii. Była obłędnie smaczna. Kiedy zastanawiałam się co to za warzywo (był początek czerwca) jeden z miłych Włochów powiedział, że do "zucca dolce".

Poprosiłam Marię z bloga Sicilia Si o ratunek w kwestii przepisu. I Maria wysłała mi ten przepis. Ale z wersją smażoną z octem. Zaprezentuję ją następnym razem.



1  średnia dynia  ( nie polecam makaronowej)
6 łyżek białego wina 
3 łyżeczki cukru trzcinowego
GARŚĆ LISTKÓW MIĘTY
3-4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek ok 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
miałka papryka do wyboru



Dynię obieramy,  kroimy na plastry szerokości ok jednego cm. Czosnek siekamy w cieniutkie plasterki. Listki mięty myjemy i osuszamy, posiekać. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy plastry dyni z obu stron na złoto-rumiany kolor - powinna być miękka w środku, ale plastry nie powinny się rozpadać. Smażymy dynię partiami. Gotowe plastry układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Posypujemy cukrem, pieprzem, solą i papryką. Polewamy winem. Pieczemy ok 20-30 minut w 190 stopniach.


Podaję z serem feta lub tłustym twarogiem.


26 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy sposób na dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dynię pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, aromatyczne danie :-) z chęcią bym podjadła troszku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, co za kolor! Kocham pieczoną dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o ja.. wygląda wyśmienicie, szczerze się przyznam, że bardzo chętnie pokusiłabym się o taką wersję dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak przygotowana dynia mus smakować wyśmienicie! Mmmm.. niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesteśmy fankami dyni ale w takim wydaniu jeszcze jej nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeśli o dynię chodzi, mogłabym ją jeść w każdej postaci, zawsze będzie mi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się, że mogłam pomóc. Z winem nie robiłam, muszę koniecznie spróbować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam smaki dyniowe w każdej formie! Taka pieczona z dodatkiem wina aż mnie kusi, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmm, dynia podana w bardzo ciekawy sposób ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z winem jeszcze nie próbowałam, ale chętnie spróbuję. Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z winem jeszcze nie próbowałam, ale chętnie spróbuję. Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. królowa jesieni;) słodka wersja z twarogiem baaardzo przemawia do mojej wyobraźni...

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudne danie!
    Wczoraj kupiłam pierwsze dynie...

    OdpowiedzUsuń
  16. Wykwintne danie! :) Z nutą wina - ekstra pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis na pyszną dynię. Pięknie i apetycznie wygląda. Ciekawa jestem również tej drugiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  18. jest i moja ulubiona dynia. wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Myślałem, że o dyni wiem już nie mal wszystko, ale w winie to jej jeszcze nie piekłem. Genialny pomysł - absolutnie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń