piątek, 30 października 2015

Kokosanki z ksylitolem i olejem kokosowym




Zdrowe słodycze. Kokosanki z ksylitolem i olejem kokosowym. Delikatne jak chmurka.



200 gram wiórek kokosowych
4 -5 łyżek ksylitolu
2 białka
2 łyżki oleju kokosowego stałego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
otarta skórka z cytryny




Rozpuść  2 łyżki oleju kokosowego jeśli jest o konsystencji masła. 
Dodaj ksylitol i delikatnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia ksylitolu.
Wsyp wiórki kokosowe. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. 
Nastaw piekarnik na 170 stopni
Następnie kiedy masa z wiórkami będzie chłodna, ubij białka z mąką ziemniaczaną, dodaj skórkę z cytryny. 
Dodaj do wiórek i zmieszaj delikatnie całość. 
Na papier do pieczenia (najlepiej woskowany) wykładaj masę wielkości piłki golfowej.

Piecz ok 15 minut. 

17 komentarzy:

  1. idealne na słodką przekąskę w ciągu dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co kokosowe. Bardzo fajna propozycja :-) z chęcią wypróbuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm... dawno nie jadłam kokosanek i aż mnie naszła ochota;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kokosanki, jak ja dawno ich nie jadłam! Oj muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja robiłam pierwszy raz- i jestem zaskoczona ich smakiem. Dobre:)

      Usuń
  5. najlesze słodkości :_
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne musiały być :) Dawno kokosanek nie jadłam, a sama nie robiłam nigdy i chyba muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, ale świetne! Kocham kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie świetne kokosanki, moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie jadłam całe wieki, pychotki i do tego w zdrowszej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kokosanki,mniam,wieki nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. kokosanki niestety to nie moja bajka.. Ale rodzinka byłaby w 7 niebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam kokosanki - a ta wersja zachwyca!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają tak smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. To chyba są jedne z naszych ulubionych łakoci :D

    OdpowiedzUsuń