środa, 12 września 2018

Piklowane marchewki z kminem rzymskim


Z podróży zwykle przywozi się jakieś  nowe smaki. Właśnie wróciliśmy że Szwecji a tam zachwyciła nas pikowana marchewka Mnie bardzo smakowała sałata z taką marchewką. Po powrocie postanowiłam zrobić kilka słoików dla nas. Świetnie pasuje do ryb, mięs i ożywia smakiem wegetariańskie dania.
 
SKŁADNIKI

marchew - 500 g
Zalewa:
ocet jabłkowy - 3/4 szklanki
kmin rzymski - 1/2 łyżeczki
woda - 1,5 szklanki
sól - 1 łyżeczka
cukier trzcinowy jasny - 3 łyżki


PRZYGOTOWANIE 
Marchewkę obrać i pociąć w kostkę. Blanszować we wrzątku ok 1-2 minuty. Odcedzić. Przygotować słoiki, wyparzyć lub wypiec 15 minut w 100 stopniach C w piekarniku. Marchewkę przełożyć do słoików.
Ugotować zalewę. Wlać wodę i ocet oraz przyprawy do rondla, zagotować. Zalać marchew zalewą i pasteryzować 10 minut. Można jeść już po kilku godzinach od przygotowania.

2 komentarze: