sobota, 13 maja 2017

Trufle orzechowe w maku z miodem



Miód, kakao, orzechy laskowe ( lub inne) odrobina maku i mamy cudownie smaczne kuleczki.

SKŁADNIKI:

150 g orzechów laskowych
2 łyżki miodu 
2 łyżki kakao/ karobu
2 łyżki maku

PRZYGOTOWANIE:
 
Orzechy laskowe uprażyć na patelni. Wystudzić (można pominąć ten etap, wtedy trufle mamy szybciej). Przełóż orzechy do rozdrabniacza, dodaj pozostałe składniki. Z powstałej masy uformować kuleczki i otoczyć w maku. Schłodzić w lodówce.




17 komentarzy:

  1. Przypominają nam kuleczki R&H :D Pychotka muszą być :D

    Zapraszamy do nas na prosty i szybki KONKURS z pysznymi nagrodami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta makowa posypka wygląda bardzo bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie małe domowe smakołyki, z makiem jeszcze nie próbowałam, ale ta posypka bardzo fajnie wygląda, tak tajemniczo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cuda.. Autorski przepis? Z pewnością się skuszę !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie i czarująco wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne trufle! Akurat zorganizowałam akcję miodową z myślą o pszczołach, zapraszam do zaglądania i pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anita,
    Ty wiesz, jak kusić!
    Bosssssskie!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale bajeczne. Koniecznie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie, pomysłowo i ślicznie. Zjadłabym, oj... tak! I to nie jedną kuleczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ perfekcyjne trufle!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdecydowanie to nie jest deser do jedzenia przy ludziach - makowy uśmiech gwarantowany:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Obłędne! Czy zwykły blender sobie poradzi z rozdrobnieniem orzechów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, radzi sobie bardzo dobrze. Zrobił nawet krem:)

      Usuń