czwartek, 4 grudnia 2014

Racuszki z jabłkami o smaku wina



W tym odcinku pokazuję jabłko oblane ciastem winnym, które zostało mi ze smażonych pomarańczy.

2 jabłka

2 jaja
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki wytrawnego wina  
2 łyżki cukru
2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników) 

olej do smażenia 

puder do posypania
Jabłka pokrój plastry ok pół cm. Wytnij gniazda nasienne - ja mam specjalne kukułeczko do wycinki gniazd.

Oddzielić białka i ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlewać wino i mieszać. Dodaj cukier i żółtka. Teraz delikatnie dodawaj pianę.  Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzaj krążki w cieście i smaż na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku.

15 komentarzy:

  1. Ale pysznie u Ciebie. Rewelacyjne placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis :) placuszki wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To wino nadaj pewnie świetne głębokiego smaku, bardzo podoba mi się ten pomysł; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ kusząco wyglądają!!!! :-))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak z winem to mi by na pewno bardzo smakowały ;)
    Jakie one pulchniutkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę takie jabłuszka przygotować dla męża:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a to ciekawy pomysł, takich racuszków nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejne pyszności :) Bardzo kuszący deser!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ślinka leci, muszą być doskonałe!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Winne ciasto :D ? Potrafisz mnie zaskoczyć jak nikt inny :D (pozytywnie ;)) !

    OdpowiedzUsuń
  12. najpierw pomarańcze a teraz jabłka pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają smakowicie :) Ja często robię placki z jabłkami, ale wina nigdy do nich nie dodawałam :P

    OdpowiedzUsuń