czwartek, 4 grudnia 2014

Smażone plastry jabłka w cieście



W tym poście publikuję przepis na jabłko w cieście z dodatkiem wina. Wcześniej smażyłam w podobnym cieście plastry pomarańczy i ananasa.

SKŁADNIKI:

2 jabłka
2 jaja
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki wytrawnego wina  
2 łyżki cukru
2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników) 
olej do smażenia 
puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka pokroić plastry ok. pół cm. Wyciąć gniazda nasienne i odłożyć na bok.

Oddzielić białka od żółtek, z białek ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlać wino, dodać żółtka i cukier zmieszać.  Teraz delikatnie dodawać pianę. Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzyć krążki w cieście i smażyć na złoto na średnim ogniu. Odsączyć na papierowym ręczniku.

15 komentarzy:

  1. Ale pysznie u Ciebie. Rewelacyjne placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis :) placuszki wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To wino nadaj pewnie świetne głębokiego smaku, bardzo podoba mi się ten pomysł; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ kusząco wyglądają!!!! :-))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak z winem to mi by na pewno bardzo smakowały ;)
    Jakie one pulchniutkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę takie jabłuszka przygotować dla męża:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a to ciekawy pomysł, takich racuszków nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejne pyszności :) Bardzo kuszący deser!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ślinka leci, muszą być doskonałe!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Winne ciasto :D ? Potrafisz mnie zaskoczyć jak nikt inny :D (pozytywnie ;)) !

    OdpowiedzUsuń
  12. najpierw pomarańcze a teraz jabłka pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają smakowicie :) Ja często robię placki z jabłkami, ale wina nigdy do nich nie dodawałam :P

    OdpowiedzUsuń