W tym poście publikuję przepis na jabłko w cieście z dodatkiem wina. Wcześniej smażyłam w podobnym cieście plastry pomarańczy i ananasa.
SKŁADNIKI:
2 jabłka
2 jaja
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki wytrawnego wina
2 łyżki cukru
2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników)
olej do smażenia
puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielić białka od żółtek, z białek ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlać wino, dodać żółtka i cukier zmieszać. Teraz delikatnie dodawać pianę. Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzyć krążki w cieście i smażyć na złoto na średnim ogniu. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Ale pysznie u Ciebie. Rewelacyjne placuszki :-)
OdpowiedzUsuńSmak wina? Intrygujące :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) placuszki wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTo wino nadaj pewnie świetne głębokiego smaku, bardzo podoba mi się ten pomysł; )
OdpowiedzUsuńAleż kusząco wyglądają!!!! :-))))
OdpowiedzUsuńJak z winem to mi by na pewno bardzo smakowały ;)
OdpowiedzUsuńJakie one pulchniutkie ;)
Muszę takie jabłuszka przygotować dla męża:)
OdpowiedzUsuńBrzmi wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńa to ciekawy pomysł, takich racuszków nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńKolejne pyszności :) Bardzo kuszący deser!
OdpowiedzUsuńŚlinka leci, muszą być doskonałe!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Kolejny super przepis! :)
OdpowiedzUsuńWinne ciasto :D ? Potrafisz mnie zaskoczyć jak nikt inny :D (pozytywnie ;)) !
OdpowiedzUsuńnajpierw pomarańcze a teraz jabłka pycha :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :) Ja często robię placki z jabłkami, ale wina nigdy do nich nie dodawałam :P
OdpowiedzUsuń