środa, 2 listopada 2016

Cytrynowe szaszłyki z kurczaka z szafranem i tymiankiem

pierś podwójna z kurczaka 1 sztuka 
cytryna 1 sztuka 
ząbek czosnku 
sok  z połówki cytryny 
tymianek posiekany 1 łyżeczka 
szafran - nitki 1 szczypta 
sól do smaku 1 łyżeczka 
olej rzepakowy 

kilka drewnianych patyczków na szaszłyków

Przygotuj marynatę: z szafranu roztartego w moździerzu, ząbka czosnku, oliwy i soli. 
Następnie umyj kurczaka, osusz i pokrój w sporą kostkę. Marynuj mięso przynajmniej 20 minut. Cytrynę pokrój w plastry ok 0,5-1 cm i przetnij na ćwiartki. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej lub na grillu szaszłyki kilka minut. Po upieczeniu posyp tymiankiem świeżym lub suszonym. 

16 komentarzy:

  1. Pysznie i pomysłowo :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szaszłyki prezentują się super smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przyznam, że również często przygotowuje szaszłyczki z kurczaka w różnej marynacie. Chyba nigdy mi się nie znudzą!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dodatek cytryny do drobiu :) Pyszne szaszłyki !

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie i prosto,takie gotowanie uwielbiam zwłaszcza kiedy nie mam czasu.

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają na takie soczyste i jeszcze ten tymianek :) kupiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wyśmienicie! Na pewno są przepyszne i jeszcze ten aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z szafranem szczególnie byśmy chciały spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie cytrynowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo podoba mi się połączenie tych wszystkich smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna sprawa, już widzę je w moim lunch box'ie do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo odpowiada mi połączenie cytrusów z kurczakiem - nigdy się nie nudzi :)

    OdpowiedzUsuń