czwartek, 7 maja 2015

"Lizaki" wołowe ze szczawiem z grilla


Maj to sezon na grilla i na świeże zioła. 
Jako mała dziewczynka zbierałam szczaw na zupę po łące. 
Chciałam go wykorzystać w innej postaci i powiem szczerze, sprawdził się jako dodatek do mięsa. 
Zrobiłam dla męskiej części mojej rodziny "lizaki" z łopatki wołowej a ja zadowoliłam się rolowanym bakłażanem, który pokażę w następnym poście. 



SKŁADNIKI:

3 plastry wołowej łopatki w formie plastra
pieprz 
oliwa z oliwek
3 plastry szynki np. parmeńskiej
garść liści szczawiu lub szpinaku
estragon (świeży będzie najlepszy, ale suszony też da smak)
pomidorki do dekoracji
musztarda


PRZYGOTOWANIE:

Plastry łopatki rozbij cieniutko, posyp estragonem i polej oliwą, rozsmaruj, posyp młotkowanym pieprzem. Na mięsie ułóż kilka liści szczawiu, połóż na wierzchu plaster szynki, ciasno zroluj. Ostrym nożem potnij na równe ok. 1 cm krążki, połóż na płasko i drewnianym patyczkiem nabijaj na patyk. Wykonaj to z pozostałymi plastrami.
Z pozostałych bocznych części roladki zrób pojedyncze "lizaki"  i nadziej na wykałaczki. Wyjdzie ok 6 sztuk. Grilluj dość krótko. Po grillowaniu posyp delikatnie szczyptą soli.

Moja rada: 1. uważaj aby liście szczawiu się spaliły.
                 
Podawaj z pomidorkami, szpinakiem, oliwkami, kaparami lub sosami do maczania lub swoją ulubioną sałatką.


39 komentarzy:

  1. ależ oryginalne podanie, super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ oryginalne podanie, super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo efektownie to wygląda. A szczaw lepiej przypalić czy jednak nie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Elegancko! Apetyczny pomysł na grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny pomysł na wołowinę z grilla!
    I ładnie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mięsne lizaki, idealny pomysł na grilla, i tak ładnie podane, sama bym się skusiła :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już sama nazwa intryguje, a wygląda taki lizak bardzo smakowicie. Fajny pomysł na grilla :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Super propozycja warta wypróbowania :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Trzeba przyznać, że te lizaki wyglądają uroczo :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale apetycznie wyglądają :D Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ładnie podane :) Jadłabym !

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny pomysł! :) bardo fajnie to wygląda na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny pomysł, na pewno skusiłabym się na takie "lizaki": ))

    OdpowiedzUsuń
  14. ależ fajnie wyglądają! zjadłabym z 3 ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. jakie smakowite :) super pomysł podania :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajne połączenie i jakie ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajne połączenie i jakie ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wow, ale pięknie podane, pomysłowo i ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. myślę, że to pyszna przekąska : )

    OdpowiedzUsuń
  20. Niezwykle oryginalne i pomysłowe!

    OdpowiedzUsuń
  21. Powodzenia w konkursie, pomysł napraw mistrzowski

    OdpowiedzUsuń
  22. Aj pokusiłabym się na takie męskie danie :D Jestem zdecydowanie mięsożerna, zdecydowanie jeśli chodzi o taką pyszną wołowinkę ;D

    OdpowiedzUsuń
  23. Jaki świetny pomysł, nigdzie nie widziałam podobnego dania;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pięknie wygladają Twoje lizaki, pomysł świetny.

    OdpowiedzUsuń
  25. Wyśmienite! Z takim daniem grill nabiera smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  26. wspaniale to wymyśliłaś :) na pewno wykorzystam Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  27. totalnie odjazdowe! PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  28. Jakie oryginalne. Takiego przepisu jeszcze nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  29. rewelacja :) dość że smaczne to pięknie podane :) spróbuje z indykiem

    OdpowiedzUsuń
  30. Fantastyczny pomysł i bardzo efektowny!

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo mi się podoba ten pomysł na lizaki. Doskonałe na grilla. Koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Z chęcią skusiłabym się na takiego lizaka ^^
    Wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ściągnęłaś mnie intrygującą nazwą i zanim tu weszłam spodziewałam się ozorów wołowych, takie miałam skojarzenie.Pięknie i bardzo pomysłowo zrobiłaś te potrawę, wytwornie podane szaszłyczki.

    OdpowiedzUsuń