Pasta z żółtej soczewicy, z główką pieczonego czosnku, pieczoną marchewką z chipsem z marchewki.
SKŁADNIKI:
szklanka żółtej soczewicy Bio Planet
marchewka
olej rzepakowy
główka czosnku
sól do smaku
2 łyżeczka pieprzu ziołowego
czarnuszka
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek i marchewkę pieczemy w piekarniku ok 30 minut w 180-190 stopniach C. Ja upiekłam przy okazji przygotowywania obiadu. Marchewkę dobrze jest nasmarować olejem rzepakowym. Czosnek przed pieczeniem można zawinąć w folię.
Do wypłukanej szklanki soczewicy dodajemy sól a następnie 1,5 szklanki wody. I gotujemy ok. 20 minut. Soczewica będzie bardzo gęsta dlatego od czasu do czasu zamieszaj. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku do soczewicy, dodaj marchewkę, łyżeczkę pieprzu ziołowego i zblenduj. Podawaj z czarnuszką, na swoim ulubionym pieczywie.
Na wierzch zrobiłam chipsa z marchewki. Marchewkę przetnij wzdłuż na cienkie plastry, posmaruj olejem z dwóch stron i upiecz w piekarniku.
Ślinka leci na samą myśl o tej paście z świeżą bułeczką ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na domową pastę. Chętnie zabiorę ją do pracy na śniadanie :) Pozdrowienia :**
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Bardzo smakowite. Chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka na taka pastę. Lubię różnego rodzaju pasty. Ostatnio zrobiłam z makrelą ale chodziło za mną coś nowego. Chyba sobie zrobię taką z Twoich snów... :)
OdpowiedzUsuńProsto i zdrowo - lubię:)
OdpowiedzUsuńPieczony czosnek musiał nadać fantastycznego smaku :) Nam też często przepisy przyśnią się w nocy :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tą pastą, lubię takie.
OdpowiedzUsuńAle pyszności 😍
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie bezmięsne smarowidła :)
OdpowiedzUsuńChyba zrobię podobną, bardzo są pyszne pasty z soczewicy :)
OdpowiedzUsuńKanapki z taką pasta muszą świetnie smakować ;)
OdpowiedzUsuńJuż czuję, że bardzo by mi smakowała ta pasta...
OdpowiedzUsuń