środa, 2 maja 2018

Kiszona biała rzodkiew daikon

Kupiłam książkę "Tylko kiszonki" ponieważ jestem zainteresowana wykonaniem własnych kiszonek. Na początek wybrałam  przepis z białą rzodkwią daikon i z imbirem.

SKŁADNIKI

2 duże rzodkwie daikon
4 plasterki imbiru
pół litra przegotowanej zimnej wody
2 płaskie łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

Rzodkiew obrałam i starłam na mandolinie na cienki plasterki. Imbir pocięłam na zapałki. Wymieszałam rzodkiew z imbirem i załam roztworem wody z solą. Ciasno ułożyłam w 2 wyparzonych słoikach. Mocno ubiłam warzywa w środku i zalałam roztworem wody i soli. Obciążyłam szklanką napełnioną wodą. Po 2 dniach rzodkiew była już gotowa do spożycia. Zamknęłam i schowałam do lodówki. Z dnia na dzień jest coraz lepsza.






4 komentarze:

  1. Ooo, nigdy nie jadłam, jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo jesteśmy ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie, bardzo ciekawa jestem jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała! Koniecznie muszę ją ukisić!
    U mnie kiszona botwinka. Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń