środa, 26 kwietnia 2017

Surówka Coleslaw z czerwonej kapusty z miętą


Już pojawiają się pierwsze warzywa. Będąc przejazdem w dolonośląskim widziałam zbiory szparag.
Zanim świeże warzywa pojawią się w naszym jadłospisie, a dieta stanie sie lekka, surówka Coleslaw będzie wspaniałym uzupełnieniem witamin i minerałów.

ćwiartka czerwonej kapusty
marchew
czerwona cebula
oliwa z oliwek
łyżka maku
łyżka nasion słonecznika
sól i pieprz do smaku
listki świezej mięty
sok z połówki cytryny lub ocet winny
 jogurt naturalny*


Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na duzych oczkach, cebulę siekamy drobno. Doprawiamy solą i pieprzem. Z oliwy i octu  robimy sos. Polewamy warzywa, mieszamy. Na koniec dodajemy mak i słonecznik oraz posiekaną świeżą miętę.
* sporządź sos z jogurtu i ząbka czosnku jeśli nie unikasz nabiału.



Czuję miętę (II) - czyli mięta w mojej kuchni

9 komentarzy:

  1. dobra surówka zawsze jest mile widziana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przyłączenie się do miętowej akcji!Pyszna surówka! Pozdrawiam, Angela

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy takie surówki, ale jednak mięta nam tutaj nie pasuje :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzie jest napisane, ze musisz dodawać miętę? Dodaj to co lubisz. Przepisy są inspiracją i pobudzanie własnych smaków. Ja lubie nowosci. Lubię eksperymentować nawet z ziołami;)

      Usuń
    2. Wiadomo, że nie muszę i jak będę robić taką sałatkę to jej po prostu nie dodam :P

      Usuń