poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Mazurek chałwowy z pistacjami i granatem

Mazurek z kremem chałwowym, pistacjami i granatem.


Ciasto:

1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru drobnego (trzcinowy) lub puder
1/2 kostki zimnego masła
3 łyżki lodowatej wody

Krem:

250 g serka mascarpone
2 łyżki tahiny
2 łyżki cukru pudru
wanilia mielona

siekane pistacje
owoc granatu

180 stopni piekarnik/30 min

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki ciasta przekładamy do malaksera - oprócz wody. Kiedy powstanie prawie kruszonka wlewamy zimną wodę. Po chwili pojawia się kula ciasta. Przekładamy na folię, zawijamy i na 45 minut wkładamy do lodówki. Formę smarujemy masłem i wkładamy rozwałkowane na cienko ciasto i formujemy około 1,5 cm brzegi. Nakłuwamy widelcem spód ciasta, wykładamy na ciasto warstwę papieru do pieczenia i obciążamy fasolą. Pieczemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i fasolę. Dopiekamy jeszcze 15 minut. Studzimy spód. Na zimny przekładamy krem chałwowy, posypujemy owocami granatu i siekanymi postacjami.

Wymiary mojej formy: 30x25







11 komentarzy:

  1. Ciekawa kompozycja smaków :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny mazurek! Kocham dodatek pistacji w ciastach:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy krem zrobiłaś na tym mazurku. A ciacho bardzo świeże, wiosennie wyglądające dzięki kolorom pistacji i granatu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny mazurek z moimi ulubionymi dodatkami, kradnie mi serce <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Krem niezwyczajny, bardzo ciekawi mnie jego smak. Piękny ten mazurek bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mnie również najbardziej ciekawi smak tego cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak marzenie bo chałwowy i jeszcze z pistacjami :D

    OdpowiedzUsuń
  8. piękny i nie szablonowy mazurek! takie uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny pomysł na mazurek i smacznie i kolorowo ;)

    OdpowiedzUsuń