piątek, 27 maja 2016

Jak zrobić domowy jogurt?



Przygotowanie domowego jogurtu nie jest wcale takie trudne. Kupiłam zakwasek probiotyczny ( do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością), 2 litry ekologicznego mleka i mam swój jogurt. Jest kremowy, gładki, jedwabisty. Sam smakuje najlepiej. Nie chciałam do niego nic dodawać, o nic mu nie potrzeba Dodałam do jednej buteleczki gazowanej wody. Cudownie mnie nawodnił.


Zakwasek
2 litry mleka pasteryzowanego 

Mleko pasteryzowane podgrzałam w szklanym naczyniu do 40 stopni. 2 łyżeczki mleka wlałam do fiolki, dokładnie wymieszam. Wlałam do mleka. Wymieszałam i zawinęłam garnek w ręcznik. Po około 9 godzinach jogurt był gotowy. Przelałam do słoiczków i wstawiłam do lodówki. 


16 komentarzy:

  1. robię też swój, domowy jogurt, ale nigdy nie korzystałam z zakwasków. Starterem bakteriowym u mnie jest jogurt ze sklepu, taki, który nie zawiera mleka w proszku. Właśnie też dziś zrobiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowego jogurtu jeszcze nie robiłam, musi smakować wybornie :) za to kupuję tylko te bez mleka w proszku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy taki zakwas kupuje się w aptece ?
    Do tej pory robiłam taka jak Julianna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy taki zakwas kupuje się w aptece ?
    Do tej pory robiłam taka jak Julianna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie miałam okazji robić domowego jogurtu. Kusisz!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa jestem jego smaku, czy różni się od kupnego...

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie to proste! Ciekawa jestem smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. aktualnie mam 3 tygodniowy detox od nabiału, ale nawet powiem Ci, że nie tęskno mi do jogurtów, bo jak się naczytałam o nich to o matko!
    Ale taki domowy? Super pomysł! Co swoje to jednak swoje ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam taki domowy jogurt i staram się robić jak najczęściej :D

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo podoba mi się to, że zrobiłaś domowy jogurt naturalny. większość z nas kupuje go w sklepie, a przecież można zrobić samemu. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowy najlepszy - zdecydowanie uwielbiam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. do tej pory dodawałam do mleka odrobinę dobrej jakości sklepowego jogurtu o zakwasku nie wiedziałam-muszę wypróbować Twój sposób:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę wreszcie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super, taki chętnie zrobię musze tylko te bakterie dostać :-) pozdrawiam Kasia z Oqchnia.pl

    OdpowiedzUsuń