środa, 18 grudnia 2019

Tarta bez pieczenia z żurawinowym nadzieniem

Tarta ma nie tylko piękny kolor i niesamowity smak.
Kilka miesięcy temu zobaczyłam na Moje Wypieki tartę z żurawinowym curdem.
Chciałam ją zrobić na święta. Zrobiłam próbę. Moja opinia jest taka, że nie trzeba robić curdu. Zmienia kolor po dodaniu żółtek. Można się zatrzymać na ugotowaniu żurawiny z cukrem, sokiem z cytryny, skórką  i zmiksowaniu. Jest pyszna z rozmarynem lub jak u mnie miętą.
W Rossmanie kupiłam bardzo fajne ciastka fit Sante. Mają dobry skład i są bez cukru, słodzone daktylami.

Spód:

Do dużej formy na tartę użyłabym pół opakowania ciastek lub więcej w zależności od średnicy + odpowiednia ilość masła.Na pewno całe opakowanie ciastek starczy na dużą tartę. Koszt to jakieś 4-5 zł/ opakowanie. Kupiłam na promocji (chyba ok 4 zł).

Na trzy sztuki małych tarteletek z wyjmowanym dnem:

12 sztuk ciasteczek
60 g rozpuszczonego masła

Można też zrobić własny spód z płatków owsianych, orzechów pekan/ włoskich, namoczonych daktyli) i masła.

Ciastka zmielić w malakserze, dodać rozpuszczone masło i zmiksować razem. Wyłożyć foremki. Włożyć do lodówki  na 30 minut.

Nadzienie żurawinowe:

200 gram żurawiny mrożonej
3- 4 łyżki cukru trzcinowego
skórka z połówki cytryny
oraz sok z połówki cytryny

do curdu można dodać:
2 jaja i 85 g masła

Żurawinę wsypać do naczynia, podlać wodą i gotować na małym ogniu, wsypać cukier dodać skórkę i sok z cytryny. Kiedy sok lekko odparuje zmiksować. Na tym etapie moja żurawiną była pyszna, gęsta i szybko zrobiła się tak gęsta, i mogłam śmiało wlać na wcześniej przygotowany spód. Ale poszłam dalej. Wbiłam jaja, dodałam jeszcze łyżkę cukru i zaczęłam gotować aż zrobi się gęsta konsystencja. Zdjęłam z płyty. Na koniec dodałam masło partiami cały czas mieszając. Praktycznie od razu przelałam na spody. Posypałam jeszcze skórką z cytryny i dodałam mięte.








7 komentarzy:

  1. oooo! takich babeczek nie spotkałam jeszcze. Żurawina jest specyficzna w smaku. Jestem ciekawa, jak radzi sonie w tak uroczej wersji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest niesamowita w smaku, polecam. Nie znam lepszego smaku żurawiny.

      Usuń
  2. Czyli te na zdjęciu sa z żółtkami i masłem? Powiem Ci wielkie Wow!!! Wyglądają nieziemsko ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Marzenko, te na zdjęciu są żółtkami i masłem.

      Usuń
  3. Genialny przepis! Zapisuję koniecznie! Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!^^

    OdpowiedzUsuń