Do tego wypieku zainsirował mnie przepis włoskiego ciasta Nido di Pasqua. Z ciasta tworzy się gniado, w które można włożyć cukrowe lub czekoladowe jajka. Z podanych skałdników mogą wyjść cztery gniazdka mniejsze lub jedno duże.
Składniki:
450 g mąki orkiszowej jasnej
30 g cukru
1 łyżeczka sproszkowanej skórki pomarańczowej
7 g drożdży suszonych
50 g/oleju/oleju kokosowego lub masła rozpuszczonego wystydzonego
200 ml mleka/ napoju roślinnego/wody
3 g soli
jajko
1 opakowanie czekoladowych jajeczek bio easter eggs ( do kupienia w sklepach ekologicznych)
Przygotowanie:
Przesianą mąkę umieść w misce, drożdze dokładnie rozpuść w mleku, dodaj posostałe składniki i zacznij zagniatać ciasto. Po kilku minutach kiedy ciasto będzie jędrne i gładkie nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wyrośnięciu ponownie zagnieć już na stolnicy. Zważ ciasto. Podziel ciasto na cztery równe części. Nastepnie uformuj cztery bułeczki. Z jednej zrób spód rozwałkowując płasko ciasto w okrąg. To będzie dno ciasta. Z pozostałych trzech częsci uformuj trzy takiej samej długości wałeczki i zapleć z nich warkocz (tak jak zaplata się chałkę). Sklej końce ciasta i położ na wcześniej wywałkowanym spodzie.
Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. Następnie posmaruj wierzch wyrośniętego ciasta mlekiem lub wodą z cukrem albo rozprowadzonym w łyżce mleka żołtkiem (będzie ładnie błyszczało). Wypiekaj w 200 stopniach C około 30- 35 minut. Wyjmij i wystudź na kratce. Do wystydzonego środka gniazda włóż słodkie jajeczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz