czwartek, 7 kwietnia 2022

Wielkanocne drożdżowe gniazdka

 

 Zainsirował mnie  przepis włoskiego ciasta Nido di Pasqua. Z ciasta tworzy się gniado, w które można włożyć cukrowe lub czekoladowe jajka. Z podanych skałdników mogą wyjść cztery gniazdka lub jedno duże. 

Składniki:

450 g mąki orkiszowej jasnej

30 g  cukru

1 łyżeczka sproszkowanej skórki pomarańczowej

7 g drożdży suszonych

50 g/oleju/oleju kokosowego lub masła rozpuszczonego wystydzonego

200 ml mleka/ napoju roślinnego/wody

3 g soli

jajko

1 opakowanie czekoladowych jajeczek bio easter eggs ( do kupienia w sklepach ekologicznych)


Przygotowanie:

Przesianą mąkę umieść w misce, drożdze dokładnie rozpuść w mleku, dodaj posostałe składniki i zacznij zagniatać ciasto. Po kilku minutach kiedy ciasto będzie jędrne i gładkie nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wyrośnięciu ponownie zagnieć już na stolnicy.  Zważ ciasto. Podziel ciasto na cztery równe części ( jeśli z ciasta robisz małe gniazdka to należy podzielić ilość gniazdek przez 4 części). Nastepnie uformuj cztery bułeczki. Z jednej zrób spód rozwałkowując płasko ciasto w okrąg. To będzie dno ciasta. Z pozostałych trzech częsci uformuj trzy takiej samej długości wałeczki i zapleć z nich warkocz (tak jak zaplata się chałkę). Sklej końce ciasta i położ na wcześniej wywałkowanym spodzie. 

Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. Następnie posmaruj wierzch wyrośniętego ciasta mlekiem lub wodą z cukrem albo rozprowadzonym w łyżce mleka żołtkiem (będzie ładnie błyszczało). Wypiekaj w 200 stopniach C około 30- 35 minut. Wyjmij i wystudź na kratce. Do wystydzonego środka gniazda włóż słodkie jajeczka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz